Többtucatnyian megsérültek a bolíviai tüntetéseken

Többtucatnyian megsérültek Bolíviában az újraválasztott Evo Morales elnök hívei és ellenzéke utcai összecsapásaiban.

Forrás: MTI2019. 10. 29. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Santa Cruz városában mintegy harmincan sérültek meg, egyesek súlyosan – közölte egy kormányzati szóvivő hétfőn. Egy ember lőtt sebet kapott, egy másik szúrt sebeket szerzett.

Sajtójelentések szerint más bolíviai nagyvárosokban is voltak sérülésekkel járó erőszakos megmozdulások.

A baloldali Moralest október 20-án tartott voksoláson újraválasztották. Az ellenzék azonban választási csalást emleget, és nem ismeri el az elnökválasztás eredményét. Carlos Mesa, az ellenzék vezetője hétfőn bejelentette, hogy a tüntetések addig folytatódnak, míg meg nem semmisítik a voksolás eredményét.

A bolíviai legfelsőbb választási bíróság szombaton erősítette meg Morales győzelmét. A hivatalos végeredmények szerint a hivatalban lévő baloldali elnök a voksok 47,1 százalékát, a második helyen végző legfőbb kihívója, a konzervatív Carlos Mesa pedig 36,5 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség második fordulóra, a bolíviai választási törvény ugyanis kimondja, hogy ha egy jelölt már az első fordulóban megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát vagy több mint 40 százalékát és legalább tíz százalékpontos előnyt a második helyezetthez képest, nem kell második fordulót tartani.

Mesa mellett az eredmény hitelességét nemzetközi szinten is erősen kétségbe vonták.

Evo Morales az első őslakos származású elnöke Bolíviának, 2006 óta van hivatalban. Az 59 éves politikus negyedszer indult az elnökválasztáson, amit a dél-amerikai ország alkotmánya az erről szóló 2016-os népszavazás értelmében már nem tett volna lehetővé. 2017-ben azonban az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az elnöknek joga van ismét indulni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.