Tombol az ötödik hullám Spanyolországban

Január óta nem volt ennyire durva a koronavírus-járvány Spanyolországban. A harminc év alatti, oltatlan fiatalok által kirobbantott ötödik hullámban másfél hét alatt megduplázódott a százezer főre jutó esetszám. Az autonóm régiók szüntelenül szigorítanak: több helyen újra él az éjszakai kijárási tilalom, a találkozói limit és betiltották az esti alkoholárusítást is.

2021. 07. 17. 14:40
VI. Fülöp; Letizia
Madrid, 2021. július 15. VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letizia királyné, a koronavírus-járvány több mint 81 ezer spanyol áldozatának tiszteletére tartott megemlékezésen a madridi királyi palota udvarán 2021. július 15-én. MTI/EPA/Pool/Javier Lizon Fotó: Javier Lizon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január óta nem regisztrált olyan rossz járványügyi adatokat Spanyolország, mint most. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint másfél hét alatt több mint a duplájára, 537 főre emelkedett a százezer lakóra jutó országos betegszám. Az elmúlt 24 órában 31 060 új fertőzöttet és 12 elhunytat vettek nyilvántartásba, ugyanakkor a kórházakon nincs akkora nyomás, mint a téli időszakban. Ennyire rossz betegszámot azonban utoljára a harmadik hullám idején, január közepén regisztráltak. Akkor végül 899 főig emelkedett a százezer főre jutó esetszám, majd a szigorú járványügyi korlátozásoknak, köztük a régiós határlezárásoknak, éjszakai kijárási tilalmaknak és a vendéglátóhelyek bezárásának köszönhetően január végén meghajlították az autonóm régiók a járványgörbét.

Spanyolországban jelenleg nincs érvényben szükségállapot, mint év elején, azonban a központi kormány ugyanúgy, mint akkor, most sem hajlandó átvenni az irányítást és koordinálni az ötödik hullám leküzdéséhez szükséges műveleteket. Pedro Sánchez miniszterelnök minden komolyabb döntést a regionális vezetőkre bíz, akiknek azonban lényegesen kevesebb eszköz áll rendelkezésére mint korábban. Veszélyhelyzeti állapot kihirdetése nélkül ugyanis nem korlátozhatják szabadon az emberek mozgását, saját határaikat pedig egyáltalán nem zárhatják le. Az intézkedések bevezetéséhez a legfelsőbb bíróságok jóváhagyását kell kérniük.

VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letizia királyné, a koronavírus-járvány több mint 81 ezer spanyol áldozatának tiszteletére tartott megemlékezésen a madridi királyi palota udvarán 2021. július 15-én. Fotó: MTI/EPA/Javier Lizon

A harminc év alatti, még oltatlan korosztályban kitört ötödik hullám szakértők szerint a legsúlyosabbak közé sorolható a dél-európai országban. Mivel korosztályonként oltanak, a fiataloknak még esélyük sem volt arra, hogy beoltassák magukat a Covid–19 ellen. Az éjszakai kijárási tilalom beszüntetése, a diszkók júniusi újranyitása és a tanév végi kirándulások azonban tökéletes melegágyat biztosítottak a koronavírus terjedésének ebben a korcsoportban. Az első gócpontok mallorcai osztálykirándulásokon alakultak ki, ahol különböző tömegrendezvényeket tartottak a félszigetről érkező diákoknak, melyeken rendre megszegték a biztonsági előírásokat. A tanulók egy részét a veszély észlelése után ugyan karanténba zárták, ám többségük tünetmentesen hazatért és terjesztette a vírust saját környezetében. A delta variáns egyre erőteljesebb jelenléte csak rontja a helyzetet – mondta Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója. Közölte: június 13. és 20. között a betegek kilenc, egy héttel később 16-18, jelenleg pedig már csaknem hatvan százalékuk szervezetében mutatják ki a delta mutációt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a statisztikai adatok még nem teljesen biztosak.

Az autonóm régióvezetők már két hete megkezdték a korlátozások bevezetését. Szigorították az éjszakai szórakozóhelyek működését, melyek a gócpontok kialakulásának legfőbb színterei. Galíciában negatív PCR-teszthez kötik a diszkózást, Valencia lakatot tett az összes ilyen típusú szórakozóhelyre, máshol csak a belső tereiket záratták be, illetve betiltották az állva mulatozást, azaz mindenkinek ülnie kell, aki részt szeretne venni a spanyolországi éjszakai életben.

Valencia elnökének mindemellett elsőként sikerült jóváhagyatnia a tartományi legfelsőbb bírósággal az éjszakai kijárási tilalom újbóli bevezetését, ezen a héten pénteken pedig Katalónia és az északi Kantábria bírái is jóváhagyták az emberek szabad éjszakai mozgásának korlátozását a legfertőzöttebb községekben. Az érintett területeken fél egytől, illetve egytől reggel hatig nem lehet az utcán tartózkodni. A Kanári-szigetek a rendkívül rossz járványügyi mutatók miatt szintén kérvényezte az intézkedés bevezetését, ám az ottani bíróság ezt elutasította, mely ellen a régiós kormány most fellebbezett. Több spanyol autonóm közösségben betiltották az alkohol árusítását is este nyolc és reggel hat óra között (például Valenciában, Asztúriában és La Riojában), hogy ezzel is elejét vegyék a fiatalok éjszakai utcai, tengerparti italozásainak. Emellett ismét korlátozták a baráti és családi összejövetelek létszámát. A legtöbb helyen ismét csak hat-tíz fő gyülekezhet nyilvánosan és privát térben is.

Spanyolországban jelenleg csak két régió van, Madrid és Kasztília–La Mancha, ahol a járványügyi adatok nem romlottak jelentősen az elmúlt hetekben, így ott, valamint Andalúziában nem vezettek be újabb korlátozásokat. Katalóniában a legrosszabbak a mutatók, ott jelenleg 1100 beteg jut százezer főre, azt követi a másik Kasztília és Navarra 863 fertőzéssel százezer emberre vetítve, majd Aragónia, Asztúria, Kantábria és a Baleár-szigetek ötszáz fő feletti esetszámokkal. A romló járványügyi adatok a turisztikai szezont egyelőre nem befolyásolják, Magyarország például jövő hétre is zöld besorolást kapott a kormánytól, ami azt jelenti, hogy a magyar nyaralóknak mindössze egy QR-kódra van szükségük a spanyol vakációhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.