Törvénnyel védenék meg az ázsiai származású amerikaiakat

A járvány kezdete óta hatezer-hatszáz gyűlölet-bűncselekmény történt Amerikában a közösség tagjai ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 21. 9:44
BIDEN, Joe
Washington, 2021. május 21. Joe Biden amerikai elnök (k) aláírja az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyûlöletbûncselekmények elleni fellépésrõl szóló törvényt a washingtoni Fehér Házban 2021. május 20-án. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön aláírta az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyűlöletbűncselekmények elleni fellépésről szóló törvényt, amelynek a célja a koronavírus-járvány kezdete óta megszaporodott gyűlölet-bűncselekmények elleni szigorúbb fellépés.

– Az üzenetem mindazoknak, akik másokat bántanak, hogy látunk titeket, és a kongresszus is megüzente, hogy látunk titeket.

Elkötelezettek vagyunk a gyűlölet és az előítéletesség felszámolása mellett – fogalmazott Biden a törvény aláírásakor elmondott beszédében. Az elnök hangsúlyozta: – Szívemből mondom, hogy a gyűlöletet nem legalizálhatjuk Amerikában. Minden alkalommal, amikor hallgatunk, és hagyjuk, hogy a gyűlölet gyarapodjon, hazudunk arról, hogy kik vagyunk mi nemzetként.

Az elnök kiemelte, hogy a kétpárti törvényt 94 igen és egyetlen nem szavazattal fogadta el az amerikai törvényhozás felsőháza, és az alsóházban is elsöprő mértékben támogatták. Az aláírási ceremónián összesen 68 vendég vett részt, köztük tucatnyi törvényhozó és ázsiai-amerikaiak ellen elkövetett bűncselekmények áldozatainak a családtagjai.

Joe Biden aláírja az ázsiai-amerikaiakkal szembeni gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésről szóló törvényt a Fehér Házban
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

– Önök miatt a történelem emlékezni fog erre a napra és arra a pillanatra, amikor nemzetünk fellépett a gyűlölet ellen – fogalmazott Kamala Harris alelnök a törvényjavaslat aláírásakor, megköszönve azoknak a törvényhozóknak a munkáját, akik a kongresszusban hozzájárultak a jogszabályok kidolgozásához. Harris megjegyezte, hogy

2020 márciusa, a koronavírus-járvány kezdete óta hatezer-hatszáz gyűlölet-bűncselekmény történt Amerikában az ázsiai amerikaiak ellen.

A Pew Research Center közvélemény-kutatása már tavaly júliusban arra az eredményre jutott, hogy a pandémia kirobbanása óta az ázsiaiak gyakrabban válnak diszkrimináció áldozatává. A Gallup felmérése pedig arra világított rá, hogy hatékony az egyébként mindkét nagy politikai párt által sulykolt Kína-ellenes retorika.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla nemrég, hogy egyre több ázsiai származású amerikai vásárol fegyvert, hogy megvédje magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.