Transzparenssel üzentek az Európai Uniónak a kilépés brit ellenzői

A Brexit-ellenes aktivisták doveri szikláknál elhelyezett transzparensén a „We still love EU” (Még mindig szeretjük az EU-t) felirat volt látható.

Forrás: MTI2020. 01. 31. 17:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százötven négyzetméteres transzparenssel üzentek az Európai Uniónak Nagy-Britannia kilépésének brit ellenzői Doverben.

A Brexit-ellenes aktivisták doveri szikláknál elhelyezett transzparensén a „We still love EU” (Még mindig szeretjük az EU-t) felirat volt látható.

Antony Hook, a megmozdulás szervezője, leköszönő európai parlamenti képviselő a Twitteren közzétett egy drónfelvételt az üzenetről, amelyen a love szót egy brit zászlós szív helyettesítette.

A molinó azoknak szól, akik értékelik az EU-hoz fűződő kapcsolatunkat, valamint annak a hárommillió európai uniós állampolgárnak, akik Nagy-Britanniában élnek – magyarázta Hook.

„Sajnos már nem tudjuk megállítani a Brexitet, de erőteljes üzenetet küldhetünk a világnak, hogy még mindig szeretjük Európát” – hangsúlyozta a politikus.

A hatalmas transzparens 10 ezer fontos (körülbelül 4 millió forintos) költségét közösségi finanszírozásból fedezték – árulta el a képviselő. A pénz néhány óra alatt összegyűlt, és több mint nyolcszázan adományoztak a célra.

Hook aláhúzta: az akcióval azt akarták kifejezni, hogy Nagy-Britannia nem csak a Boris Johnson brit miniszterelnökhöz hasonló Brexit-pártiakból áll.

A La Manche csatorna mellett fekvő Dover mindössze 34 kilométerre van a kontinentális Európától, a franciaországi Calais kikötőjétől. Dover az Egyesült Királyság egyik legforgalmasabb átkelőhelye.

A brit EU-tagság helyi idő szerint január 31-én 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot tölt a távozás pillanatáig az Európai Közösség, majd utódja, az Európai Unió tagországaként, ugyanis 1973. január 1-én lépett be az akkori EK-ba, Dániával és Írországgal együtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.