Újraválasztották Ficót, ő vezeti a legnagyobb ellenzéki pártot

A vezető testületet azért kellett összehívni, mert több vezető politikus júniusban kilépett a pártból.

Forrás: MTI2020. 07. 18. 20:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt, az Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) újraválasztotta elnökének Robert Ficót, a volt szlovák miniszterelnököt szombati rendkívüli tanácskozásán Pozsonyban. A párt vezető testületét csaknem öt hónappal a február végi választási vereséget követően azért kellett összehívni, mert több vezető politikus Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő vezetésével júniusban kilépett a pártból. Pellegrinivel együtt az öt alelnök közül hárman távoztak.

Az 1999-ben Fico által alapított Irány–Szociáldemokrácia sokáig a legerősebb politikai párt volt Szlovákiában, és abszolút többséggel rendelkezett a törvényhozásban. Sokat veszített azonban népszerűségéből a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője 2018-as meggyilkolása után felszínre került korrupciós botrányok kapcsán. Az emiatt kibontakozó tömegtüntetések Fico lemondásához vezettek a kormányfői tisztségről.

Utódja, Pellegrini viszont népszerűségben azóta túlszárnyalta Ficót. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint Pellegrini az alakulóban lévő Hang–Szociáldemokrácia (Hlas–Sociálná demokracia) nevű új pártjával már kétszer akkora támogatottsággal bír, mint az Irány–Szociáldemokrácia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.