Ünnep helyett kultúrharc

Tombolt a kultúrharc szombaton, az amerikai nemzeti ünnepen: szélsőbaloldali tüntetők a Fehér Ház előtt megtaposták és felgyújtották az amerikai zászlót, Baltimore-ban a tengerbe vetették Kolumbusz Kristóf szobrát, Donald Trump elnök pedig arról beszélt: nem hagyják magukat megfélemlíteni az „új szélsőbaloldali fasizmustól”.

Magyar Nemzet
2020. 07. 05. 18:03
null
Forrás: youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oly sokakat megsértett közülünk ez a zászló, gyertek, lépjetek rá! Koszt, mohóságot, bűnt jelenít meg – mondták szélsőbaloldali, illetve a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalomhoz tartozó aktivisták, akik a nemzeti lobogó megtaposására szólítottak fel Washingtonban. Az ezt rögzítő videófelvételt a Breitbart jobboldali hírportál tette közzé.

De másutt is annak a kultúrharcnak a jegyében telt el július 4-e, az Egyesült Államok függetlenségének 244. évfordulója, amely több mint egy hónapja, a rendőri intézkedést követően meghalt fekete George Floyd halála óta éleződött ki, zavargáshullámhoz is vezetve. A történelem átírásának jegyében szombaton Baltimore-ban is ledöntötték és a tengerbe vetették Kolumbusz Kristóf szobrát. Amerika felfedezőjét egyesek felelősnek tartják az őslakosok legyilkolásáért és kizsákmányolásáért. Szobrát a napokban Atlantic Cityben távolították el, előzőleg más városokban döntötték le vagy rongálták meg. Pittsburghben összekülönböztek az ünnepen Trump hívei és ellentüntetők, Seattle-ben pedig egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült, amikor egy autós – egyelőre ismeretlen okból – a demonstrálók közé hajtott.

– Nemzetünk kíméletlen kampánnyal néz szembe: eltörlik történelmünket, megrágalmazzák hőseinket, eltörlik értékeinket és indoktrinálják a gyermekeinket. Dühös csőcselék kísérli meg ledönteni alapítóink szobrait, megrongálni a legszentebb emlékhelyeinket és szabadjára engedni az erőszakos bűnözést a városainkban – mondta Trump, az „új szélsőbaloldali fasizmust” kárhoztatva az elszabadult indulatokért. – Nem hagyjuk, hogy zsarnokoskodjanak felettünk, hogy lealacsonyítsanak bennünket, hogy gonosz emberek félemlítsenek meg minket – fogalmazott. Trump előbb a dél-dakotai Rushmore-hegyen beszélt, ahol elmozdíthatatlanok a korábbi elnökök – George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln – képmásai, mert a sziklába faragták őket, majd a Fehér Háznál szólalt fel. Az elnök várható novemberi kihívója, Joe Biden beszédében arra helyezte a hangsúlyt: „gyökeresen ki kell tépni a rendszerszintű rasszizmust” az országban.

A háborús éveket nem számítva a mostani volt az USA legfurcsább születésnapja. A kultúrharccal párhuzamosan tomboló koronavírus-járvány miatt – amely mostanra (hivatalosan) csaknem hárommillió embert fertőzött meg és több mint 132 ezer halálos áldozatot követelt – számos ünnepi rendezvényt és parádét lemondtak. Naponta 50 ezer felett alakul az új fertőzöttek száma, és illetékesek figyelmeztettek, elérheti a százezret is.

Kanye West is versenybe szállhat

Megmérettetné magát a novemberi amerikai elnökválasztáson Kanye West (képünkön) is; ezt a fekete rapper jelentette be a Twitter-mikroblogon. – Teljesítenünk kell az ígéretet, amelyet Amerika jelent azáltal, hogy bízunk Istenben, egyesítjük elképzeléseinket, és építjük a jövőnket – közölte a nemzeti ünnepre időzített bejelentésében a 43 éves énekes, akit pedig Donald Trump támogatójaként tartottak számon. Az előadót két éve az elnök a Fehér Házban is vendégül látta, West pedig akkor tízperces monológot adott elő, jelentették hírügynökségek. Egyebek közt társadalmi kérdésekről, a börtönreformról, a Chicagóban – ahol ő felnőtt – elharapódzott erőszakról és politikáról beszélt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.