Ursula von der Leyen: A belarusz hatóságokat szankcionálni kell

További szankciók meghozatalára van szükség azok ellen, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Belaruszban – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 14. 12:20
VON DER LEYEN, Ursula
Von der Leyen szerint a tagországoknak képesnek kell lenniük a közegészség védelmére Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Von der Leyen Twitter-üzenetben reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió tagországainak péntek délután, videókonferencián tanácskozó külügyminiszterei vitájuk során kinyilvánítják a belarusz nép alapvető szabadságokhoz és demokráciához fűződő jogainak uniós támogatását.

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a múlt hét végi belarusz elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel, a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal, valamint a venezuelai helyezettel kapcsolatban.

Információk szerint a miniszterek újabb szankciók kiterjesztéséről tárgyalhatnak a Belaruszban múlt vasárnap tartott elnökválasztást követő megmozdulások résztvevői elleni erőszak alkalmazásáért, az indokolatlan letartóztatásokért, valamint a választási eredmények vélt hamisításáért felelős személyek ellen. Noha a videókonferencia nem teszi lehetővé szankciós határozatok meghozatalát, diplomáciai források szerint előkészíthetik őket, felgyorsítva a konkrét intézkedések elfogadásának folyamatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.