Véget ért a vesztegzár

Bár szerdán hivatalosan is feloldották az utazási korlátozást a közép-kínai Vuhanban, a több mint két hónapos vesztegzár után csak lassan tér vissza az élet. Továbbra is korlátozzák a munkavégzést, az éttermek nyitvatartását, és egyelőre az oktatás újrakezdéséről sincs szó.

Buzna Viktor
2020. 04. 08. 18:19
People wearing protective gear are seen at the Wuhan Tianhe International Airport
Vuhanról lekerült a vesztegzár, el lehet hagyni a várost 10 hét után Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhat nap után szerdán feloldották a vesztegzárat a koronavírus-járvány epicentrumaként számon tartott közép-kínai Vuhan városában. Bár az egész világot megrázó pandémiának még korántsincs vége, már biztos, hogy 2020. január 23-át jegyzi majd a történelem. A pekingi vezetés e napon, nem sokkal a kínai holdújév kezdetét megelőzően döntött úgy, hogy a futótűzként terjedő koronavírus-járvány megfékezése érdekében Kína több városában és tartományában is korlátozza az emberek szabad mozgását.

Mindezek közül a legszigorúbb intézkedésekre Vuhanban került sor. A várost ezért nem csak lezárták, de szigorú kijárási korlátozásokat is elrendeltek, az elmúlt hónapokban gyakorlatilag megállt az élet a 11 milliós ipari központban. Nem meglepő ezért, hogy tegnap ünnepélyes keretek között ért véget a vesztegzár. A várost kettészelő Jangce-folyó mindkét partján fényjáték festette be a felhőkarcolókat és hidakat, a kivetített animáció az emberek életéért küzdő egészségügyi dolgozókat éltette. Ennek az alkalomnak szánta tegnapi vezércikkét a Kínai Kommunista Párt vezető lapja, a Zsenmin Zsipao (Renmin ribao) is. – Okkal várták ezt a napot az emberek és okkal izgatottak most. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség felett is győzelmet arattunk – írta szerkesztőségi cikkében az újság.

Bár a kínai CCTV szerint tegnap csak vasúton mintegy 55 ezer ember hagyta el a várost, az egészségügyi hatóságok továbbra is azt tanácsolják a helybélieknek, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak el. Az útra kelést csak azoknak engedélyezik, akiknek van róla igazolásuk, hogy egészségesek, a városban pedig továbbra is rendszeresen figyelik a lakosok testhőmérsékletét, illetve más módon is rendszeresen szűrik azokat, akik a betegség tüneteit mutatják.

Elsőként még decemberben adott hírt a kínai sajtó arról, hogy egy ismeretlen tüdőgyulladásos megbetegedés miatt sorra kerülnek kórházba a város lakói. Részben az elhibázott szakmai és politikai döntések miatt itt, illetve Hupej tartományban következett be a legtöbb, több mint hetvenezer megbetegedés Kínában; tartományi szinten több mint háromezren haltak meg. A számokat ugyanakkor egyre többen megkérdőjelezik, mivel a jóval kevésbé népes Egyesült Államokban 400 ezer, Spanyolországban pedig 146 ezer felett van a regisztrált betegek száma.

Vuhanról lekerült a vesztegzár, el lehet hagyni a várost 10 hét után
Fotó: Reuters

Azt senki nem vitatja, hogy a drasztikus intézkedések nagyban hozzájárultak Kínában a betegség továbbterjedésének megállításához. A Magyar Nemzet cikksorozatban mutatta be az életet a vesztegzár alá vett Vuhanban, visszatérő nyilatkozónk volt Katie Hou, az a fiatal édesanya, aki szüleit látogatta meg gyerekeivel a holdújév alkalmából. Katie Hou évek óta Sydney-ben él, a pár napos vuhani látogatása azonban több mint két hónaposra nyúlt, és egyelőre nem is tervezik a visszautat Ausztráliába. Hou megkeresésünkre elmondta, Kína egyelőre biztonságosabb, ráadásul gondoskodnia kell szüleiről is.

Mint fogalmazott, euforikus a hangulat Vuhanban, de az élet nem egyik napról a másikra indul újra. – Itt-ott újranyitottak az éttermek, a boltok, de egyelőre mindenki nagyon óvatos – mondta. Több vállalat továbbra is csak otthoni munkavégzésben foglalkoztathatja a munkavállalóit; csak a közigazgatásban és a kínai állami vállalatoknál dolgozók járnak be munkahelyükre. Továbbra is zárva tartanak az iskolák, ami egyértelmű jele annak, hogy a hatóságok félnek az újabb fertőzésektől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.