Véglegessé vált: a demokraták irányíthatják a szenátust

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján hirdették ki a georgiai verseny győzteseit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 07. 8:54
null
Atlanta, 2021. január 6. A Raphael Warnock szenátorjelölt YouTube csatornáján közzétett videofelvételrõl készült képen Warnock, Georgia állam demokrata párti szenátorjelöltje beszél a szenátusi pótszavazást követõen a Georgia állambeli Atlantában 2021. január 6-án. A georgiai választás dönti el, melyik párt szerez többséget az amerikai törvényhozás felsõházában. MTI/EPA/Raphael Warnock via YouTube/Raphael Warnock Fotó: Raphael Warnock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár biztossá vált, hogy a demokrata párti jelöltek nyertek a keddi amerikai szenátusi pótválasztáson, így a következő ciklusban a Demokrata Párt veszi át az ellenőrzést a törvényhozás felsőháza felett. A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján a sajtóban már kihirdették a demokrata párti kihívók, Raphael Warnock és Jon Ossoff győzelmét a hivatalban lévő két georgiai republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue felett.

A CNN hírtelevízió szerint Warnock a voksok 50,7 százalékával nyert a 49,3 százalékot kapó Loefflerrel szemben, Ossoff pedig 50,3 százalékkal a 49,7 százalékot elérő Perdue-vel szemben.

Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább ötven százalékát a november 3-i választáson, ezért kellett megismételni azt. Ezen választás eredményén múlt a többség sorsa a kongresszus felsőházában. Mindkét pártnak ugyanannyi – ötven-ötven – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök dönt majd. Az biztos volt, hogy az alsóházban demokrata párti többség lesz.

Mint Mártonffy Balázs, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének vezetője lapunknak elmondta: a georgiai eredmény azért is érhette fájdalmas veszteségként a republikánusokat, mert a délkeleti állam hosszú ideje fontos bástyájuknak számított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.