Levélben tiltakoznak az EP-képviselők a Minority SafePack elgáncsolása miatt

Az Európai Parlamentben forrnak az indulatok, amiért az Európai Bizottság elsöpörte a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

2021. 01. 19. 10:42
null
EP Plenary session - European Citizens' Initiative - Minority Safepack Fotó: Philippe BUISSIN Forrás: European Parliament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti (EP) képviselője, az Euró­pai Nemzetiségek Föderatív ­Uniója (FUEN) elnöke kedden a Twitteren jelentette be, hogy több tucat EP-képviselővel együtt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amiért a brüsszeli testület a múlt héten lesöpörte az asztalról a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést. Mint az Ursula von der Leyen elnöknek és Věra Jourová alelnöknek címzett levélben írták,

a döntés nemcsak csalódást keltő, de az őshonos kisebbségekhez tartózó európaiak, valamint a kisebbségi nyelvet beszélők irányában érzett politikai ignoranciáról is árulkodik. Magyarországról a Fidesz–KDNP, az MSZP, valamint a Momentum EP-képviselői írták alá a bíráló levelet.

EP-képviselők az Európai Parlamentnek tehát valamennyi politikai oldaláról egyetértenek abban, hogy elhibázott az uniós bizottság kifogása, miszerint nincs hatásköre tenni a kisebbségvédelem megerősítéséért. Arról, hogy az EB milyen indokkal utasította el az őshonos kisebbségek jogvédelmét erősíteni kívánó kezdeményezést, itt írtunk részletesen.

A levélben megfogalmazzák azt is, hogy a bizottsági döntés nemcsak a kisebbségek EU-intézményekbe vetett bizalmát és magát az uniós demokráciát roncsolja, de árt az EU hitelességének is, amikor az értékek védelmében lép fel az európai és nemzetközi porondon.

Vincze Loránt: az EB hátat fordított az őshonos kisebbségeknek

Vincze Loránt egyébként felszólalt az Európai Parlament (EP) hétfő esti, az európai kulturális örökség védelméről szóló vitáján is, ahol ismét annak a véleményének adott hangot, hogy

hiba volt az Európai Bizottság (EB) részéről, hogy a Minority SafePacket, az uniós szintű kisebbségvédelmi szabályozást sürgető európai polgári kezdeményezést lesöpörte az asztalról. – Az EB ismét elszalasztott egy nagyszerű lehetőséget arra, hogy intézkedésekkel tegyen tanúbizonyságot az európai őshonos kisebbségek iránti elkötelezettségéről, kultúrájuk támogatásáról, védelméről

– mondta a vitában Vincze Loránt, aki az EP-ben az európai polgári kezdeményezések jelentéstevője is. – Az EB gyakorlatilag hátat fordított ezeknek az embereknek – húzta alá, hozzátéve: – A kulturális örökség szerepe a sokféleség, a kohézió, a szolidaritás és a megértés felvállalásában, előmozdításában felbecsülhetetlen.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy az Európai Parlament a múlt év végén nagy többséggel elfogadott állásfoglalással támogatta a Minority SafePack célkitűzéseit, ám az Európai Bizottság az elutasító döntéssel lényegében az EP véleményét sem méltatta válaszra.

Lapunk arról is írt korábban, hogy a Minority SafePack mögé nemcsak az Európai Parlament, hanem nemzeti parlamentek is beálltak, függetlenül az őket jellemző politikai többségtől. A magyar Ország­gyűlés és a német Bundestag mellett például a holland alsóház, a Tweede Kamer is támogatta az ügyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.