Visszájára fordulhat a Trump ellen indított eljárás

Döntött az amerikai kongresszus alsóháza: mindkét vádpontban le kell folytatni Donald Trump ellen az alkotmányos felelősségre vonást. Ezzel Trump lett a harmadik elnök, akivel szemben impeachment eljárást indítanak, közvélemény-kutatások szerint azonban a pártpolitikai, látványosan kampánycélú állóháborúból éppen a vádlott profitál.

Magyar Nemzet
2019. 12. 20. 6:05
U.S. President Donald Trump reacts during a campaign rally in Battle Creek, Michigan
Az Egyesült Államok első számú vezetőjét minden bizonnyal nem tudják megbuktatni a demokraták Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

 

Megszavazta Donald Trump alkotmányos felelősségre vonását az amerikai képviselőház magyar idő szerint mára virradóra. A kongresszus alsóházának döntése értelmében az elnök ellen felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt egyaránt le kell folytatni az impeachment eljárást.

A szavazás a papírforma szerint zajlott, vagyis a többségben lévő Demokrata Párt képviselői­nek nagy része az eljárás lefolytatása, a republikánusok pedig Trump elnök mellett, vagyis az impeachment ellen voksoltak.

Az Egyesült Államok első számú vezetőjét minden bizonnyal nem tudják megbuktatni a demokraták
Fotó: Reuters

A republikánusok szerint az eljárással a demokraták a jövő évi választásokat akarják befolyásolni, a demokraták azonban azzal érveltek, hogy Trump korrupt módon visszaélt a hatalmával, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel telefonbeszélgetést folytatott.

Az egész ügy előzménye egy szivárogtatás, mely szerint az amerikai elnök júniusban ukrán kollégájával informális telefonbeszélgetést folytatott, ennek során pedig azt akarta elérni, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden volt alelnök fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben. A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, egyben veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is.

Az impeachment folyamat a szenátusban folytatódik, ahol szabályszerű tárgyalást folytatnak le. Ennek vezetője az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts lesz, a szenátorok pedig egyszerre látják el az esküdtek és a bírák feladatát.

Hiába vonják felelősségre, egyre népszerűbb lesz az amerikai elnök
Fotó: Reuters

Az azonban már Nancy Pelosi demokrata párti házelnök tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a két párt között feszülő ellentét miatt ez is lassú folyamat lesz. Adam Schiff, az alsóház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője máris támadta republikánus kollégáját. Mint fogalmazott, a kérdés most az, hogy Mitch McConnell szenátor, a felsőház republikánus többségű frakciójának vezetője lehetővé tesz-e egy tisztességes eljárást a szenátusban.

Közvélemény-kutatások szerint az impeachment ügy legnagyobb győztese éppen Trump lehet. Az elnök népszerűsége 39 százalékról 45 százalékra emelkedett, az impeachment támogatottsága pedig 52 százalékról 46 százalékra csökkent.

Az eljárással a republikánusok nyerhetnek

A jövőre esedékes elnökválasztási kampányban a demokratáknak fog jobban fájni az impeachment eljárás, nem pedig a kormányzó republikánusoknak – értékelte a Magyar Nemzetnek az amerikai belpolitikai harcokat Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.