Washington nem viszonozza az uniós gesztust

Az EU már ajtót nyitott az amerikai turisták előtt. Az európai utazók viszont még tranzit céljából sem fordulhatnak meg az amerikai reptereken.

2021. 07. 29. 11:39
Finnair has cancelled all flights between Finland and Britain
epa08898044 Passengers at Helsinki-Vantaa Airport in Helsinki, Finland, 21 December 2020. Finnair has cancelled all flights between Finland and Britain for two weeks starting 21 December 2020. Finland is following many other countries in stopping direct flights from Britain due to a new, highly-contagious variant of the Covid-19 virus. EPA/KIMMO BRANDT Fotó: KIMMO BRANDT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hétfőtől a teljes védettséget élvező amerikaiak karenténkötelezettség nélkül utazhatnak Angliába, az Európai Unió pedig már június közepén „zöld listára” tette az Egyesült Államok polgárait. Washington hétfőn ugyanakkor bejelentette, hogy a delta variáns terjedésére való tekintettel fenntartja az európaiakra (és a britekre) vonatkozó beutazási korlátozást, és

a turistáink lényegében tranzit céljából sem fordulhatnak meg az amerikai reptereken.

Mindez csalódottságot eredményezett uniós berkekben, Brüsszel ugyanis arra számított, hogy a Biden-adminisztráció a kölcsönösség elve alapján cselekszik majd és viszonozza az uniós „szívességet”. (Az amerikai beutazási tilalom alól természetesen akadnak kivételek, ezek többek között az amerikai állampolgárok közeli családtagjaira, a hivatali célból utazókra, valamint az USA-beli állandó lakhellyel rendelkezőkre vonatkoznak.)

Az Európai Bizottság a héten azzal próbálta csillapítani a kedélyeket, hogy folyamatos kapcsolatban vannak az amerikaiakkal, Washington pedig megígérte, hogy prioritásként kezeli az európai turisták ügyét. – Az álláspontunk ugyanaz: erős érvek állnak amellett, hogy az Egyesült Államok ajtót nyisson az európai utazók előtt – fogalmazott az EB illetékes szóvivője, aki azokat a sajtóértesüléseket már nem erősítette meg, hogy a Fehér Háza bejelentése hideg zuhanyként érte Brüsszelt, s a korlátozás fenntartásáról

előzetesen nem is értesítették az uniós bürokráciát.

Az európaiak még várhatnak az amerikai turistautakra Fotó: EPA/KIMMO BRANDT

Emlékezetes az is, hogy Ursula von der Leyen elnök már a tavasszal, a The New York Timesnak adott interjújában sietett ígéretet tenni az amerikaiak Európába történő szabad beutazására. A gesztus felvert némi port az EU-ban, ugyanis az uniós oltás kampány akkor még gyerekcipőben járt, emiatt pedig sokan úgy értelmezték az elnöknő szavait, hogy egy már beoltott amerikai európai földön kerülhet majd „előnybe” egy be nem oltott EU-állampolgárhoz képest. E sorok írásakor ugyanakkor a két kampány arányaiban fej-fej mellett halad: az USA a felnőtt lakosság immár hatvan százalékának teljes oltottságát biztosította, míg az EU-ban valamivel kevesebb, a felnőttek ötvenhét százaléka kapott két adag vakcinát. A különbség tehát nem jelentős, ez pedig csak növeli az uniós diplomaták frusztrációját. Mindenesetre kétséges, hogy a fent idézett bizottsági nyilatkozatnál keményebb kritikát fogalmaznának meg a washingtoni kormányzat irányába: Joe Biden hatalomra kerülése óta

látványosan pozitív változás állt be az uniós-amerikai kommunikációban.

Jelzésértékű ugyanakkor, hogy Peter Beyer – aki a transzatlanti koordinációért felel a német kormányban – a minap odaszólt Washingtonnak: szerinte alapvető gazdasági érdek, hogy az amerikaiak „lazítsanak” a schengeni övezet irányába. A Német Mérnöki Szövetség (VDMA) alig két hete pedig levélben jelezte az Egyesült Államok berlini nagykövetsége felé, hogy még a gazdasági célú – az úgynevezett a nemzeti érdek alóli kivételek (NIE) jogcím alá eső – utazások is csak kivételes esetben kapnak zöld jelzést az amerikaiaktól.

Vagyonok az egyébként ingyenes vakcináért

A brit közszolgálati csatorna, a BBC közben San Francisco repterén forgatott riportot, amelyben bemutatták, hogy a nemzetközi légi kikötőbe bejutó turisták ingyenes vakcinát kapnak. Megszólaltattak olyan turistákat is, akik az utazás megszervezésével összesen tizennyolc ezer dollárt (több mint ötmillió forintot) költöttek arra, hogy az Egyesült Államokban kaphassanak oltóanyagot. Lapunk korábban cikkezett róla, hogy vakcinaturizmus nem csak a tengerentúlon, de a kontinensünkön is felkapott jelenség. San Fransisco repterén május óta mintegy ezer utazót oltottak be, hangzik el a BBC felvételén. A szám nem túl nagy, aminek feltehetőleg a szigorú beutazási korlátozás az oka. Az Egyesült Államok vörös listáján jelenleg Nagy-Britannia és a schengeni övezet országai mellett Kína, Kanada, Brazília, Mexikó és India szerepelnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.