időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo

„Nem bízom Berlinben”: Moszkvában oltatják be magukat a németek

Magyar Nemzet
2021.04.18. 11:15
„Nem bízom Berlinben”: Moszkvában oltatják be magukat a németek

Oroszországba szervez „vakcinautakat” egy norvég utazási vállalat németországi kirendeltsége: a német Der Spiegel hetilap friss helyszíni riportban mutatja be azokat a németeket, akik

Szputnyik V-vel oltatják be magukat Moszkvában, ahelyett, hogy hónapokat várnának az uniós engedéllyel már rendelkező oltóanyagra Németországban.

„Alapbetegség nélküli fiatalként Németországban még hónapokat várhatnék a vakcinára, Moszkvában viszont azonnal megkapom. Hogy őszinte legyek, nem bízom a berlini kormány ígéretében, miszerint még nyár előtt beoltanak mindenkit” – mondta a lap kérdésére válaszolva a 24 éves Thomas Waller, aki az ötven német turista egyikeként érkezett az orosz fővárosba a hétvégén. Elmondása szerint azt tervezi, hogy a következő hetekben, egészen a második oltásig utazgat majd Oroszországban. „Közel tízmillió oroszt oltottak be vele, nincsenek kétségeim a Szputnyikkal kapcsolatban” – szögezi le Waller a riportban. Egy másik „vakcinaturista”, Enno Lenze úgy fogalmazott a Der Spiegelnek: ő maga az Egyesült Államokban és Szerbiában is keresett már oltási lehetőséget, ám végül Oroszországra esett a választása. Egy harmadik, a lap által megszólaltatott, a hatvanas éveiben járó utazó viszont nem a vakcináért fizetett be az útra:

Plácido Domingo operaénekes előadására érkezett, és ha már Moszkvában jár, be is oltatja magát.

„Az orosz vakinca az AstraZenecához hasonlóan vektorvakcina, ráadásul nagyobb hatékonysággal. Miért ne választhatnám akkor a jobbat?” – kérdez vissza a csak Vivi néven azonosított német nő, aki szerint az AstraZeneca oltóanyaga körüli bonyodalmak is megmagyarázhatatlanná teszik, hogy az orosz vakcina miért nem kapott még uniós engedélyt.

A Der Spiegel helyszíni tudósításából egyébként az is kiderült, hogy az út során a német lap újságírója is megkapta a Szputnyik V-t.

2021. április 16-án Thomas Waller német állampolgárt Szputnyik V-vel oltják be Moszkvában
Fotó: Der Spiegel/Christina Hebel

Mint írják, az oroszországi vakcinaút ára körülbelül kétezer euró (több mint hétszázezer forint): oda-vissza repülőjegy, vízum, reptéri transzfer és három szállodai éjszaka reggelivel az alapcsomag részei. Azért, hogy a turisták megkapják az oltást, még adagonként háromszáz eurót kell fizetni. A szervező, a World Visitor cég társtulajdonosa, Albert Sigl szerint jelenleg hatszáz foglalása van a következő hetekre, és egyáltalán nem lát etikai problémát az utakkal.

„Örülhetünk, ha minél több embert beoltanak, nemde?”

– mondja a Der Spiegel kérdésére válaszolva, azt is hozzátéve, hogy három orosz magánklinikával szerződtek az oltások beadására, és – akárcsak az orosz hatóságokkal – kiváló az együttműködés velük.

A Magyar Nemzet cikkezett róla korábban, hogy a németek kétoldalú tárgyalásokba kezdtek az orosz oltóanyag beszerzéséről, ám azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyétől tették függővé. Az uniós szerv jelenleg azt vizsgálja, hogy az orosz folyamat megfelel-e az úgynevezett helyes klinikai gyakorlat (Good Clinical Practice, GCP) nemzetközi irányelveinek. Az EMA tisztviselői májusban tartanak majd terepszemlét Oroszországban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.