Weber: A keresztény örökség a tét

Maastrichtban tartanak ma vitát az Európai Bizottság elnöki székébe vágyó csúcsjelöltek, ám Manfred Weber, a poszt legvalószínűbb örököse nem lesz ott az eseményen. Az Európai Néppárt bajor parlamenti frakcióvezetője a hét végén mindenesetre elindította a német uniópártok kampányát, és Európa keresztény örökségének védelmére tett ígéretet.

Judi Tamara
2019. 04. 29. 6:43
CDU and CSU gather to kickoff their campaign for the upcoming European elections in Muenster
A CDU és a CSU münsteri közös kampánynyitóján félretették a múltbeli nézetkülönbségeket Fotó: Wolfgang Rattay Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múltbeli nézetkülönbségeket félretéve, először kezdett közös európai kampányba a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), illetve annak testvérpártja, a bajor Keresztényszociá­lis Unió (CSU). Az uniópártok a hét végén Münsterben tartottak meglehetősen fiatalos hangulatú kampánynyitót, amelyen – bár a berlini politikai elit színe-java képviseltette magát – Angela Merkel nem jelent meg.

A kancellár inkább távol marad a párt rendezvényeitől, amióta Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) váltotta a CDU elnöki székében, magyarázta Merkel távollétét a német sajtó, amely ugyanakkor azt is megjegyezte: AKK amúgy is jobban elkötelezett a bajor Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje iránt.

A rendezvény központi figurája ugyanis kétségkívül a Jean-Claude Juncker nyomdokaiba vágyó Weber volt, aki mindamellett, hogy fáradhatatlanul turnézza körbe Euró­pát, a közelmúltban számos kampánynyitót is tartott. Ennek megfelelően a németországi Münsterben nem köszöntek vissza merőben új gondolatok a választási programjára vonatkozóan: ismét Európa külső és belső biztonságát, a gazdasági versenyképességet és jólétet, illetve az alapvető értékek védelmét nevezte meg kulcsfontosságú kérdésekként.

Utóbbi kapcsán Weber arról is beszélt: büszkének kell lenni arra, hogy a kontinenst a kereszténység formálta, és a CDU/CSU pártszövetség elkötelezett Európa keresztény öröksége mellett. Akárcsak korábban, Weber most is a kontinensre leselkedő veszélyek között említette a nacionalizmust és a szerinte populista pártok öncélú politikáját.

– Idén megvédjük Európát a nacionalizmustól. Ez a mi Európánk, és senki nem veheti el tőlünk – idézte a sajtó a bajor politikust, akihez ­hasonlóan Annegret Kramp-Karrenbauer is arra hívta fel a figyelmet: az EU egy békeprojekt, így mindinkább meg kell védeni a világon terjedő auto­ritárius tendenciák ellen.

A CDU és a CSU münsteri közös kampánynyitóján félretették a múltbeli nézetkülönbségeket
Fotó: Reuters

Az persze továbbra is kérdéses, hogy erre Weber kap-e felhatalmazást, vagyis a májusi választásokat követően a néppárti frakcióvezető ­ülhet-e az Euró­pai Bizottság elnöki székébe. Ma az ­uniós csúcsjelöltek Maastrichtban tartanak vitát, ahol többek között a szocialista Frans Timmermans és a liberális Guy Verhofstadt is vázolja majd az Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseit, ám épp Weber – papíron a csúcsjelöltek legesélyesebbike – nem lesz ott a hollandiai városban. – Bátor lépés egy olyan politikustól, aki egy csökkenő támogatottságú pártcsalád jelöltje, ráadásul Németországban is a választók csupán 26 százaléka ismeri a nevét – fogalmazott az esettel kapcsolatban a brüsszeli Politico. A néppárti politikus csapata mindenesetre azzal magyarázta a távolmaradást, hogy már jó előre értesítették a vita ­rendezőit arról, hogy Weber ma a CSU egyik ismert alakjának, Theo Waigelnek a születésnapi rendezvényére hivatalos. A holland sajtó egy része nem fogadta el a magyarázatot, mondván, hogy Weber eleve nem akart Maastrichtba utazni, ugyanis a város a legkomolyabb kihívójának, Frans Timmermansnak a szülőhelye.

„Biztosan tartott attól, hogy majd Timmermansnak lejt a pálya” – írta a vita rendezőinek véleményére hivatkozva egy maastrichti hírportál. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a holland és a német politikusnak lesz még lehetősége egymással vitázni: május 15-én ugyanis az Európai Parlament brüsszeli üléstermében tartanak elnökjelölti vitát.

Határvédelem mindenekelőtt

Új esély nyílhat a menekültügy körüli kérdések rendezésére a májusi EP-választások után Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje szerint. A bajor politikus a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban sugárzott interjújában elmondta, a „migráció kérdése továbbra is nyílt politikai seb a kontinensen”, és sok kárt okoz, mert megosztottsághoz és vitához vezet, és ezzel akadályozza a munkát a közösség jövőjét tekintve fontos területeken. Hozzátette, a menekültkérdés rendezésének előfeltétele az EU külső határának ellenőrzése, különben nem lehetséges a megegyezés. Csak akkor lehet a belső szolidaritásról és egy belső menekültkvótáról tárgyalni, „ha biztosítjuk, hogy az állam dönt arról, ki jön Európába, és nem az embercsempész bandák” – húzta alá. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.