A francia kultúra ünnepe

A magyar kormány számára is nagyon fontos, hogy a frankofón kultúrát és a francia nyelvet hazánkban népszerűsítse.

Izsó Zita
2019. 02. 19. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Francia Intézet, valamint a frankofón közösség további országainak képviseletei február 27. és április 1. között idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a frankofón fesztivált. Az érdeklődők változatos programokon, filmvetítéseken, kiállításokon, koncerteken és konferenciákon vehetnek részt.

A hónap kiemelt eseménye a 9. Frankofón Filmnapok, ahol összesen tizenhat, sokszor nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotást vetítenek a Corvin, a Puskin és a Toldi moziban, valamint a Széchenyi Gyógyfürdőben, emellett tizenkét vidéki városban is. Idén francia, belga, kanadai, marokkói, svájci, román és tunéziai alkotások is szerepelnek a programban.

A magyar kormány számára is nagyon fontos, hogy a frankofón kultúrát és a francia nyelvet hazánkban népszerűsítse – hangsúlyozta Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón. A francia nyelv széles körű ismerete külgazdasági és gazdaságdiplomáciai szempontból is fontos – mutatott rá, hozzátéve, hogy a frankofón kultúra változatossága és sokszínűsége Magyarország számára különösen értékes. Mint mondta, egykori miskolci lokálpatriótaként nagy öröm számára, hogy nemcsak Budapesten, hanem vidéki helyszíneken, többek között Miskolcon is lesznek vetítések a filmnapok részeként.

A Szabadúszókat a Széchenyi gyógyfürdőben is vetítik majd Fotó: ADS Service

A sajtótájékoztatón részt vevő nagykövetségek képviselői közül Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság nagykövete elmondta, hogy a francia–marokkói–belga koprodukcióban készült, 2017-es Razzia című film a női jogokat helyezi a középpontba, így különösen örülnek annak, hogy ezen a fesztiválon is megtekinthetik az érdeklődők.

Isabelle Poupart kanadai nagykövet a programok közül Denys Arcand filmjeinek vetítését emelte ki. – A québeci születésű Denys Arcand az egyik legnagyobb kanadai rendező, akire nagyon büszkék vagyunk, és különösen örülünk, hogy az idei filmnapokon egy mini retrospektív sorozat lesz látható a filmjeiből – mondta Isabelle Poupart.

A fesztivál rendkívül színes programjai közül Joanna Azzi libanoni nagykövet Rida Yaghi libanoni-magyar képzőművész március 19-én nyíló kiállítását ajánlotta. – Rida Yaghi nagyon hosszú ideje Magyarországon él, képeiről pedig megismerhetők Libanon sokszínű, grandiózus tájai – hangsúlyozta Joanna Azzi.

Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója ismertette a frankofón fesztivál többi programját. A koncertek, színházi, irodalmi programok és kiállítások mellett külön kitért a tudományos konferenciák, valamint a nemzetközi frankofón szépkiejtési verseny és a frankofón dalverseny jelentőségére is, valamint kiemelte, hogy iskolai vetítéseket rendeznek Pierre Salvadori Csak a baj van veled! című filmjéből. A tavaly több mint tízezer érdeklődőt vonzó rendezvény idén jazzfesztivállal egészül ki.

A filmnapokat Gilles Lellouche Szabadúszók című filmje nyitja meg február 27-én a Corvin Moziban. A rendkívül szórakoztató vígjáték főszereplői középkorú férfiak, akik amatőr szinkronúszócsapatot alakítanak.

Az alkotást egyébként igazi kuriózumként a Széchenyi gyógyfürdőben is vetítik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.