Nagyobb támogatást kapnak a színházak

Szilágyi Anna
2019. 04. 05. 10:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddiginél nagyobb, összesen három és fél milliárd forint előadó-művészeti támogatást fog kapni a tizenegy kiemelt, budapesti fenntartású színház – jelentette be az emberi erőforrások minisztere a kormány és a főváros megállapodását.

Kásler Miklós emlékeztetett, a taorendszer helyett az idei évtől többlettámogatási rendszer lép életbe, ami bezár bizonyos kiskapukat, hogy több pénzt kaphassanak a közfeladatot ellátó színházak. Az új rendszerről a miniszter azt is mondta, hogy miközben azzal fenn tudják tartani az eredeti színvonalat, sokkal áttekinthetőbbé vált és jobban kifejezi a magyar kultúra rendkívüli sokszínűségét.

– A kormány idén összesen 37,4 milliárd forintot biztosít a színházak többlettámogatására – emelte ki Kásler Miklós.

Tarlós István főpolgármester elmondta, a főváros fenntartásában működő kiemelt színházak, vagyis a Thália Színház, a Trafó, a József Attila Színház, a Madách Színház, az Újszínház, az Örkény Színház, a Budapesti Bábszínház, a Kolibri Gyermekszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Vígszínház és a Katona József Színház részesülnek támogatásban a jegyeladásuk arányában, összesen 540 millió forinttal kapnak többet, mint 2018-ban.

– Az alternatív színházakról való gondoskodás nem a főváros feladata, de a tárca nem feledkezett meg róluk – tette hozzá Tarlós István.

A vidéki színházak támogatása nem fog csökkenni, erről hamarosan tájékoztatják a megyei jogú városok vezetőit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.