Először lesznek együtt láthatóak Teleki Pál búcsúlevelei Budapesten

Először lesz együtt kiállítva a tragikus sorsú miniszterelnök, Teleki Pál (1879-1941) összes ismert búcsúlevele pénteken és szombaton a harmadik Levéltári Pikniken, Budapest Főváros Levéltárában – közölte az intézmény az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 21:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos, ingyenes rendezvényen meg lehet nézni a levéltár polcain rejlő kincseket, a levéltár szakemberei családfakutatási gyorstalpalót tartanak, valamint 17. századi fegyverbemutató, koncertek és más színes programok is várják a látogatókat – írja a közlemény.

A hétvégén kamarakiállítás keretében lesznek láthatóak az 1941-ben öngyilkosságot elkövető Teleki Pál azon búcsúlevelei, amelyek nemrég kerültek Budapest Főváros Levéltára tulajdonába, valamint azok a Horthynak írt lemondó- és búcsúlevelei, amelyeket a Magyar Nemzeti Levéltárban őriznek. A közlemény szerint kevesen tudják, hogy a grófot már korábban is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, így összesen négy ilyen tárgyú levele maradt fenn különböző korszakokból. Ezeket most először állítják ki egyben.

A Levéltári Piknikre ellátogató érdeklődők beülhetnek a Budapest Időgépbe, amelynek segítségével a digitálisan is tárolt dokumentumokat böngészve megnézhetik, milyen iratok maradtak fenn otthonukról, lakóhelyükről a különböző korszakokból.

Emellett megtekinthető lesz a 19-20. századi fürdőkultúráról szóló kiállítás is, amelynek anyagát többségében a harmincas-negyvenes évekbeli panaszbejegyzések alkotják, főként a Palatinus és Gellért fürdőből. „Korok jönnek, korok mennek, a panaszok nem változtak: nincs vécépapír, néha lopnak, és az is baj, ha nincs zene” – fogalmaz a levéltár közleménye.

A gyerekek a kétnapos rendezvényen pecsétet, merített papírt, régi okleveleket készíthetnek, várat építhetnek gyurmából, eljátszhatják Buda visszafoglalását, a Falkonetta Kompánia pedig 17. századi ruha-, tánc- és fegyverbemutatót tart. Lesz bábszínház, kisállat-simogató és koncertek is.

A levéltár várja az otthoni fiókokban őrzött régi iratokat, leveleket, fényképeket is, hiszen ezek a történészek számára érdekes forrásokat jelenthetnek. A behozott iratokat, fényképeket digitalizálják, majd visszaadják tulajdonosaiknak. A másolatok felkerülnek a topotékára (internetes archívum), amely a helyi történeti források nyilvános gyűjteménye – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.