Jubileumi koncerttel ünnepel a HitRock

Hiába írta meg rockhimnusszá nemesedett dalát a HIT együttes, a szocialista kultúrpolitika döntéshozóit nem sikerült meggyőznie. A zenei élet viharaitól többszörösen megtépázott formáció negyven esztendő múltán is él és alkot. Lemezbemutatóval egybekötött jubileumi koncertre készül a soroksári Táncsics Művelődési Házban.

2019. 11. 13. 16:14
null
A zenei élet viharaitól többszörösen megtépázott formáció negyven esztendő múltán is él és alkot
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvenes évtized utolsó esztendejében alakult HIT együttes nem indult rossz felütéssel: egy évvel később a Budai Ifjúsági Parkban rendezett tehetségkutató versenyen való sikeres szereplésükért a hanglemezgyár koncertverzióban megjelentette A vén csavargó halála című kultikus dalukat. Ám a beígért lemezalbum a zajos sikerek ellenére is váratott magára, amelyet végül kényszerű kompromisszum vagy inkább ultimátum (énekescsere) árán rögzíthettek. A rockzenétől igen messze álló új frontembernek, Bodnár Attilának köszönhetően aztán a boltokba kerülő Oké című nagylemez meglehetősen popos hangvételűre sikeredett. Nem csoda hát, hogy a zenei identitását vesztett csapat 1986 elejére felhagyott az aktív muzsikálással. Később, a kilencvenes években változó felállásban tető alá hoztak ugyan néhány nagy sikerű koncertet, ám az elektronikus diszkó világában mégsem érhettek el igazi áttörést. Az évtized végére – felemás módon, első énekesükkel – mégiscsak valóra válthatták álmaikat: A véncsavargó ’78–’98 című CD-n megjelentették az emblematikus csapat egykori sikerdalait.

A zenei élet viharaitól többszörösen megtépázott formáció negyven esztendő múltán is él és alkot

Aztán az egykori tagok ismét egymásra találtak, hogy a zenekar 30. évfordulójára egy jót nosztalgiázzanak; ám Tihanyi „Tánci” Gábor gitáros négy esztendővel később bekövetkezett halálakor úgy tűnt, a jobb sorsra érdemes hard rock formáció pályája végképp megpecsételődött. Nem sokkal később azonban új gitárossal, illetve basszusgitárossal mégis csak belevágtak: élőben rögzítették régi és új dalaikat, amely koncert-CD formájában került a gyűjtők és a kitartó rajongók polcára.

A Füchsel Tibor billentyűk, Pozsonyi Tibor dob, Mr. Basary ének, Vedres Joe gitár, valamint Vajda Tibor basszusgitár alkotta társulat HitRock 40 – Nem az én világomban élsz címmel vadonatúj szerzeményekből álló stúdiólemezzel jelentkezett. November 15-én a soroksári Táncsics Mihály Művelődési Házban, a jubileumi koncerten szinte minden elhangzik majd, ami a HitRock zenekar négy évtizedes munkásságához köthető. Vendégként színpadra lép Somogyi Remig gitáros, valamint a Tunyó Emlékzenekar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.