Segítséget kapnak a kultúra képviselői

Magyar Nemzet
2020. 03. 20. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szervezet üdvözli a kormány kulturális ágazatot is kedvezően érintő döntéseit. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete és a Magyar Táncművészek Szövetsége közleményben reagált a kabinet intézkedéseire. Mint az MMA elnöksége fogalmazott: a köztestület kész az intézkedési tervek és csomagok egyeztetésére, támogatására. A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete nevében Oberfrank Pál elnök, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója megköszönte a kormánynak, amiért ilyen gyorsan rea­gált az ágazati problémákra, és máris megkezdte az intézkedéseket a válságos helyzetben. Mint a közleményben olvasható: a vidéki színházak életében mindenkinek nagy segítség a járulékok befizetésének elengedése, az egészségbiztosítás díjának törvény szerinti minimalizálása, az általánosan adott, a hitelek befizetésére vonatkozó moratórium, a munkáltatók és a munkavállalók közötti, a munkahelyek védelmét elősegítő, veszélyhelyzetre vonatkozó szabályainak kidolgozása.

„Üdvözöljük e lépéseket! Felkészülten várjuk a további intézkedéseket. Készek vagyunk mindenben elősegíteni a kormány, az ágazatokért felelős miniszterek, államtitkárok munkáját” – hangsúlyozta az egyesület. „A Magyar Táncművészek Szövetsége aggodalommal figyeli a koronavírus okozta veszélyhelyzet alakulását, mert az előadások, bemutatók elmaradásával, a táncművészet is rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe került” – áll a szövetség közleményében, amely kitér arra, hogy „a táncművészek, együttesek, alkotók speciális helyzetéből adódóan – akiknek hetven százaléka struktúrán kívüli, harminc százaléka struktúrán belüli – az előadások bevételeiből tartják fenn magukat.”

A nyilatkozat kiemeli: mind a néptáncnak, mind a klasszikus balettnek, mind a modern-kortárs táncművészeknek nagy segítséget jelent a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségének teljes elengedése június 30-ig, illetve a munkavállalói járulék jelentősen csökkentése, valamint hogy nem kell fizetniük nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítás díja pedig a törvényi minimumra csökken. „Üdvözöljük ezeket a bejelentett lépéseket, köszönjük Orbán Viktor miniszterelnök úr és a kormány intézkedéseit! A Magyar Táncművészek Szövetsége és az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) táncművészeti bizottsága mindenben, amiben csak tudja, elősegíti a kormány intézkedéseit, és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úr munkáját továbbra is támogatjuk és segítjük” – fogalmaz a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.