„Az én feladatom nem az, hogy tartalmi kérdésekben döntsek”

A Mandiner Podcast pénteki adásában Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatóját, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztost kérdezte Nagy Csomor András. A beszélgetés a honi könnyűzene jelenéről és tervezett jövőjéről szólt. A miniszteri biztos úgy fogalmazott: feladata nem az, hogy tartalmi kérdésekben döntsön, hanem hogy infrastruktúrát építsen és lehetőségeket biztosítson.

Magyar Nemzet
2020. 06. 28. 20:07
DEMETER Szilrd
"A magyar széppróza nem halott, tovább fog élni" Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én úgy vagyok zenész, mint ahogyan író. Nekem szenvedélyem a zenélés, szenvedélyem az írás is, de nem ebből élek, nem tekintem munkának vagy megélhetési forrásnak. Addig csinálom és akkor csinálom, amikor éppen kedvem van hozzá – szögezte le Demeter Szilárd, hozzáfűzve: mivel zenekarával, a Loyallal bejárták a Kárpát-medencét, ezért közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, hogyan működik a könnyűzene.

Műsorvezetői kérdésre a miniszteri biztos elmagyarázta, mit jelent a popkultúra társadalmasítása, ami feladatként szerepel kinevezésében:

– A mai fiatalok jelentős része gyakorlatilag mozgóképen és könnyűzenén keresztül fogyaszt kulturális tartalmakat – fogalmazott, majd kifejtette: szélesíteni kell a csatornákat, ezzel együtt a zenei oktatást, hogy meg lehessen mutatni az igényes muzsikákat.

– Képtelenség egy-két hét alatt megtanulni bármilyen hangszeren játszani. Gyakorolni kell, ami erősíti a monotóniatűrést is – utalt a közös muzsikálás hasznára Demeter Szilárd, aki a folytatásban kifejtette: ha közösségbe helyezzük a fiatalokat, például egy zenekarba, akkor megtanulják, hogy oda kell figyelni a közösség többi tagjára, másként nem születik értelmezhető produkció.

– És a harmadik, amit megtanul – legalábbis remélem –, az az, ha rosszul csinálod, amit csinálsz, az kihallatszik – jelentette ki a miniszteri biztos.

– Amikor arról beszélek, társadalmiasítás, akkor a történet arról szól, hogy a tehetségkutatás rendszerét kell kiszélesíteni Kárpát-medencei szintre. A könnyűzenei oktatást kellene minél szélesebb körben elérhetővé tenni – sommázta, megjegyezve: ma Magyarországon mintegy 110 ezer gyermek tud komolyzenét tanulni, ezzel szemben mindössze háromszáznak van lehetősége iskolai formában könnyűzenét tanulni.

Ezen a kihasználatlan művelődési házak próbateremmé alakításával segítene a miniszteri biztos.

Tehát a társadalmiasítás egyrészt a tehetségek felkutatását, másrészt a zenei fejlesztés elősegítését, a könnyűzenei hangszeres tanulás lehetőségét jelenti – fogalmazott, áttérve a műfaj megítélésére: – A harmadik, ami számomra fontos, hogy a könnyűzenét valamilyen módon egyenrangúsítani szeretném a komolyzenével és a népzenével – mondta Demeter Szilárd.

– Azt szeretném, ha kiragadnánk a tömegkulturális kontextusból, és azt mondanánk: igenis értékes része a magyar kultúrának.

Mint utalt rá, amely kultúra sajátos magyar karakterisztikával bír.

– Nagyon egyszerűen lefordítva: a kultúra éppen az a terület, ahol nem arra vagy kíváncsi, ami ugyanolyan, mint az összes többi, hanem arra, ami más. És mi abban tudunk mások lenni, ami sehol máshol nincs meg a világon, csak itt a Kárpát-medencében – magyarázta a miniszteri biztos.

– Nekünk abban kell segítenünk a magyar zenészeket, zenekarokat, a teljes könnyűzenei kultúrát, hogy meg tudják mutatni saját minőségi produkcióikat – hangsúlyozta Demeter Szilárd, megjegyezve: ez nem más, mint bármely kulturális ágazat esetében.

– Igazából ugyanazt mondom, mint amikor a kortárs irodalmi élet helyrebillentésére teszek kísérletet – jelentette ki a miniszteri biztos, majd elárulta: a könnyűzenészek jelentős része muzsikálni akar, és nincs befeszülve ideológiailag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.