Az Orfeo Zenekar visszatér a Haydn-életmű hiteles helyszínére

A zenekar Eszterházára, a fertődi Esterházy-kastélyba tér vissza, a Haydn-életmű hiteles helyszínére.

Magyar Nemzet
2020. 06. 29. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs annál nagyobb öröm, mint az, hogy hamarosan hangok, zene, közönség tölti be a kastély káprázatos dísztermét – jelentette be Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Július és augusztus fordulója első hétvégéjén (július 31-én, augusztus 1-jén és 2-án) ugyanis Vashegyi György és világhírű korhű hangszeres együttese, az Orfeo Zenekar tér vissza Eszterházára, a fertődi Esterházy-kastélyba, a Haydn-életmű hiteles helyszínére az 1998-ban megkezdett, Haydn összes szimfóniáját bemutató monumentális sorozatának huszonkettedik részével, amelynek címe Eszterháza szimfóniái.

Fotó: Márkos Tamás

A hangverseny különlegessége, hogy Vashegyi György és az Orfeo Zenekar 1998 és 2009 között Haydn óta első ízben adta elő a mester valamennyi London előtt született szimfóniáját keletkezésük helyén, korabeli hangszereken és a korabeli előadói létszámú együttessel. Ez a rang az, amely az eszterházai minőséget hordozza, és amely egyediségük felbecsülhetetlen értéke – fogalmazott Egresitsné Firtl Katalin. A három koncerten a helyszínen keletkezett szimfóniák mellett Ludwig van Beethoven egy és Wolfgang Amadeus Mozart két zongoraversenye is felcsendül fortepianón.

Fotó: Márkos Tamás

„Ez a zenei Shakespeare ... egy olyan zseni, akinek sokoldalúsága magában foglalja a harmónia minden erejét és a dallam minden energiáját, pátoszát és szenvedélyét! Aki képes megrémíteni a mennydörgésével, vagy együtt csicseregni egy madárral!” – írta egy lap Haydnról a maga korában .

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.