Hajdú Eszter filmje a legjobb zene díját nyerte Rijekában

A Siess haza, vár a mama! kiválóan mutatja be Barta Tamás élettörténetét a zenéjén keresztül.

Magyar Nemzet
2020. 09. 14. 19:03
null
Az LGT együttes 1973-ban: Barta Tamás, Laux József, Somló Tamás, Presser Gábor Fotó: Fortepan/Urbán Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdú Eszter zenés dokumentumfilmje megnyerte a legjobb zene díját (Best Music Award) a 4. Történelmi Filmfesztiválon (4. History Film Festival) Rijekában, Horvátországban. A zsűri indoklásában az áll: „A Siess haza, vár a mama! kiválóan mutatja be Barta Tamás élettörténetét a zenéjén keresztül. A zenét nagyon jól keverték a vágások ritmusával, és ez segítette azt, hogy a történetet érzelmekkel mesélje el a film. A zene volt az alapja annak, hogy a film érzelmileg vonzza a nézőt, és a ma már sok szempontból elképzelhetetlen hajdani világot, a történelem akkori szakaszát le tudja festeni.” A hivatalos versenyen (37 ország 134 beküldött filmje közül) a 4. Történelmi Filmfesztiválon 21 filmet mutattak be, köztük Hajdú Eszter alkotását is.

Barta Tamás, az LGT legendás rockgitárosa 1974-ben, amerikai turnéjuk közben úgy döntött, hogy nem tér vissza többet Magyarországra, hiába várta haza özvegy édesanyja. A korabeli törvények alapján a „hazatérés megtagadásának bűntettét” követte el, amiért Magyarországon letöltendő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

Az LGT együttes 1973-ban: Barta Tamás, Laux József, Somló Tamás, Presser Gábor
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Barta Tamás 1982-ben Los Angelesben – máig tisztázatlan körülmények között – gyilkosság áldozatává vált. Édesanyjának, Editnek halála után a fogadott lánya, Judit megtalált 12 darab audiokazettát. Ezeken a kazettákon „levelezett” egymással Barta Tamás és édesanyja Barta Amerikában töltött nyolc éve alatt. A kommunizmusban vakon hívő anya replikázik fia Amerikát és a kapitalizmust dicsőítő szólamaival. Ki volt Barta valójában? Hogy ért véget az amerikai álma? A dráma közben a néző megismeri Barta Tamás amerikai környezetét, barátait, az egykori gyanúsítottat, menyasszonyát, és még sosem látott koncertfelvételeken láthatja a máig legnagyobb magyar rockgitárosnak tartott Bartát.

A forgalmazó Miradouro Media közlése szerint a járványhelyzetre való tekintettel az interneten, vagyis otthonról is nézhető a Siess haza, vár a mama! A magyar nyelvű változat itt, az angol nyelvű változat pedig itt érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.