IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál: dél-afrikai operatőré lett a fődíj

Forrás: MTI2020. 09. 12. 19:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Willie Nel dél-afrikai operatőr kapta a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját a Knuckle City című nagyjátékfilmért. A seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.

A tavaszról szeptemberre halasztott idei rendezvényre rekordszámú, 538 nevezés érkezett. Az előzsűri ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő alkotásokat, hét nagyjátékfilmet, húsz kisjátékfilmet és hét kísérleti filmet.

Szabó Gábor zsűrielnök a díjátadón hangsúlyozta, hogy a fesztivál legjobb alkotásának nem egyszerűen szép képeket kell felvonultatnia, a magas szakmai sztenderdnek megfelelő operatőri munkának valamilyen újszerű megközelítést is meg kell valósítania, emellett feltétel, hogy a film önmagában is értékes legyen.

Az öregedő bokszoló, Dudu Nyakama életét követő Knuckle City ismeretlen társadalmi közegbe viszi a nézőt, ehhez újszerű hangvételt, képi stílust teremtett, amelyet következetesen, magas szakmai színvonalon valósít meg – fejtette ki a szakember.

A kísérleti film kategória győztese a nők erejéről szóló Strength című brit alkotással Luciana Riso lett. A kisjátékfilm kategória legjobbjának a szeméttelepen élő gyermekek történetét bemutató El Monstruo Invisible című spanyol alkotásért Jairo Iglesiast választotta a zsűri. A nagyjátékfilmek közül az elismerést a változatos, mindig megújuló képi világú Styx című munkájáért Benedict Neuenfels berlini operatőr kapta.

A kritikusok díját és a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Balázs István Balázs kapta Casting című filmjéért.

A diákzsűri díját a mexikói Odei Zabaleta Imaz operatőrnek ítélték oda a fiatalokról szóló Other people című alkotásáért.

Szeged város elismerését a Don’t Pass Through San Bernardino című filmért J. Daniel Zúniga S. mexikói operatőr érdemelte ki.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el egy magyar operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri döntése alapján Máthé Tibor, többek között Az én XX. századom, a Simon Mágus, a Woyzeck, az Ópium, az Aglaja című filmek társalkotója kapta az elismerést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.