A veszprémi színházban elkerülték a kényszerszünetet

A Veszprémi Petőfi Színházban arra is kérik a nézőket, hogy a jegyvásárlással egyidejűleg adják meg nevüket és elérhetőségüket.

Gőz József Miklós
2020. 11. 05. 10:31
null
A Petőfi Szalonban a díszletek rejtelmeibe vezették be a közönséget Fotó: Veszprémi Petőfi Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprémi Petőfi Színház nem kényszerült olyan közlemény kiadására, amely őszi előadások elmaradását adta volna hírül. Ezt továbbra is igyekeznek elkerülni, a színház honlapján részletes leírás, Covid-kódex tudatja a nézőkkel, hogy milyen intézkedéseket kell betartaniuk. Ezek megegyeznek az általános előírásokkal, de Veszprémben arra is kérik a nézőket, hogy a jegyvásárlással egyidejűleg adják meg nevüket és elérhetőségüket. A szünetben légfertőtlenítést végeznek, ezért olyankor a nézőtér elhagyása is kötelező. Természetesen alkalmazzák a kormányfő által kedden bejelentett korlátozásokat is, például azt, hogy minden harmadik széken ülhet csak néző.

Híreik élén egy új kolléga – Pásztor Márk társulathoz érkezése szerepelt, aki korábban már fellépett a veszprémiek előtt a Bujtor–Latinovits játékszínben. Sőt már szerepelt is az Esőemberben, amelyet Anger Zsolt, Jászai-díjas színművész rendezett. Az október 20-i előadás igazodott a történethez, amelynek egyik hőse a társadalom többsége által fogyatékosnak tekintett autista ember. Ugyanis híven a 90 decibel című projekthez – amelyben a színház részt vesz – akadálymentessé tették az előadást. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy audionarrációval lehetővé tették, hogy látássérült emberek is élvezhessék az előadást. A hallássérült nézőknek pedig jeltolmács segített, ő tette érthetővé a darabot. Nagy sikert aratott az előadás, amely az embertársi szeretet igazi megnyilvánulása volt.

Októberben – mintegy a nyári, harmadjára megrendezett Ráthonyi Róbert Operafesztivál folytatásaként – megünnepelték az operett napját. A társulat tagjai operettrészleteket adtak elő, a közönséget is bevonták a műsorba. A színház jó közönségkapcsolatait jelzi a Petőfi Szalon rendezvénysorozat is, amelynek a színház előcsarnoka ad helyet. Ebben azokat a munkaterületeket, munkatársakat mutatják be, amelyek, illetve akik amúgy sohasem kerülnek a nézők elé, de a munkájuk nélkül nem jöhetnének létre előadások sem. Októberben már a tizedik ilyen közönségtalálkozót tartották. A rendezvényen a díszletkészítés rejtelmeibe pillanthattak bele a megjelentek. A következő hónapban pedig a pénz- és munkaügyesek tevékenysége kerül reflektorfénybe.

A Petőfi Szalonban a díszletek rejtelmeibe vezették be a közönséget
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

November hatodikán a Hárman a padon című komédiát mutatja be a színház. A Deák Krisztina rendezte darabot Szilágyi Tibor, Bálint András és Oszvald Marika játssza. Mindhárman Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művészek. E hónapban felborzolják a nézők idegrendszerét, lesz egy Tortúra-előadás is, amely Stephen King rémtörténete alapján készült. Ebben egy őrült rajongó tartja fogva kedvenc krimiíróját. Hasonló bizarr történet a Novecento monodráma is, amelyet Oberfrank Pál Jászai-díjas színművész, a színház igazgatója ad elő, egy hajón született, azt soha el nem hagyó zongoraművész bőrébe bújva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.