Novecento, az óceánjáró zongorista legendája Veszprémben

A Veszprémi Petőfi Színház Latinovits–Bujtor Játékszínében mutatják be Alessandro Baricco Novecento című monodrámáját, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész előadásában, vasárnap este hét órai kezdettel.

Magyar Nemzet
2020. 08. 05. 19:17
null
Oberfrank Pál színművész Novecento szerepében Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világhírű olasz szerző drámájából Az óceánjáró zongorista legendája címmel 1998-ban nagy sikerű mozifilm készült. A történet szerint a Virginian nevű óceánjáró gőzhajón, a két világháború közötti időszakban megfordul az akkori társadalom szinte minden képviselője. A fölső tízezer vagyonos tagjai, a megannyi kispolgár, a jobb élet reményében otthonukat elhagyók, és a hajó mélyén dolgozó munkások is mind útra kelnek. Egy szép napon a gőzös fűtője kosarat talál, benne egy gyermekkel, akinek a Danny Boodman T. D. Lemon Novecento nevet adja.

Oberfrank Pál színművész
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A kisfiú fölcseperedik, a hajó fedélzetét pedig sosem hagyja el, így az állami adminisztráció számára nem is létezik. A Virginian különös, állandó lakója esténként elkápráztatja zongorajátékával a vendégeket. S bár sosem jár a szárazföldön, mégis, miután a szinte úszó kisvároson megforduló utasok megjelenítik számára a tudta nélkül körülötte formálódó társadalmakat.

Oberfrank Pál a készülő előadás kapcsán elmondta: a darab főszereplője sokféle helyzetet megél találkozásain keresztül, és ahogyan telnek fölötte az évek, folyamatosan letisztul, gondolatokban és érzelmekben egyaránt. Élete végének puritánságában eljut odáig, hogy egyetlen hang leütésében megtalálja azt a zenét, amit mindig is keresett önmagában.

A színművész partnere Pingiczer Szilárd dzsessz-zongorista, aki két évig óceánjáró hajón zongorázott, így hiteles tapasztalataival gazdagítja az előadást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.