Metamorfózis – visszatérés a kezdetekhez

A belső állattá változás metaforikus: aki nem tud emberhez méltóan élni, állatként kell újra ösztönössé válnia.

Horváth Éva
2020. 11. 03. 13:39
null
Feledi János Fotó: Feledi Projekt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, amikor már semmi sem a régi, minden változik, és még csak megbecsülni sem lehet, hogy mit hoz a jövő, meglehetősen aktuális egy, a társadalmunk, létünk átalakulásáról szóló produkció. A Metamorfózis című táncos darab – amelyet Feledi János táncos-koreográfus Philip Glass azonos című, zongorára íródott műve alapján álmodott színpadra – a társadalom elkorcsosulására, torzulására, átalakulásának konfliktusára épül. Egyedi lázadás, amely a sors ellen irányul. Az átváltozás pedig teljes elidegenedés a világtól.

Feledi János
Fotó: Feledi Projekt

A Metamorfózis Franz Kafka novellájára épül, drámaian abszurd, valóságos világot ábrázol. Visszatérés a kezdeti állati léthez, amely az ember előtti világot képviseli. Az ember igazi mivoltát a féreglét, állatiasság jelképezi. A belső állattá változás metaforikus: aki nem tud emberhez méltóan élni, állatként kell újra ösztönössé válnia. Kérdés persze, hogy mindez hová vezet?

– Manapság az ember és a világunk is más-más állapot felé tart, s ha nem változtatunk, akkor nem kell hozzá sok idő, és egy groteszk, radikális világban találjuk magunkat. Az átalakulás váratlan és egyben végzetszerű, megpecsételi az emberiség sorsát – vallja a Harangozó-díjas rendező-koreográfus. Feledi János, aki a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa, az előadásban – a Feledi Project művészei mellett – több új tapasztalt és fiatal táncművészt is felvonultat: Takács Zsófiát, Jurák Bettinát, Safranka-Peti Zsófiát, Wéninger Dalmát, Philip Noémit, Hoffmann Lucát és Kiss Rebekát.

A produkciót 2020. november 3-án, azaz ma este mutatják be a Nemzeti Táncszínházban. Minorics Krisztián látvány- és színpadképi megoldásaihoz Henez Mariann készítette a jelmezt. Az előadáson zongorán közreműködik Tóth Marianna.

Tízéves a Feledi Project

A Feledi Project létrehozója Feledi János táncművész, koreográfus, aki a Győri Balettnél töltött kezdőévek után a Budapest Balett szólótáncosaként, koreográfusaként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a Pr­Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával 2010-ben jelentkezett, majd megalakította a Feledi Projectet, amelyet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága a tagjai közé választotta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.