Gastroblues Fesztivál gasztro nélkül

Nem marad el, de átalakul az idei Nemzetközi Gastroblues Fesztivál. Erről beszélgettünk Gárdai György fő szervezővel, akit már­cius 15-e alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel tüntettek ki Paks kulturális életének fejlesztése és nemzetközi hírnevének erősítése érdekében végzett több évtizedes munkájáért.

2020. 12. 02. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a szám szerint a huszonnyolcadik, ugyanakkor az első online Gastro­blues Fesztivál.

– Nagyon nem örülünk ennek a virtuális formának – vallotta be Gárdai György. – Ezt megelőzően már volt ­augusztus 29-én Pakson egy ilyen irányú kísérletünk, ugyanis a szokásos fesztivállal párhuzamosan, a nemzeti összetartozás éve alkalmából is tartottunk rendezvényeket. Az említett hangverseny nem teljesen virtuálisan zajlott, lévén a klubkoncerteket meg lehetett tartani. Így az online produkciókat köve­tően az Ismerős Arcok és a TransylMania adott nagyon sikeres koncertet a Gastroblues klubban.

Ezekkel kapcsolatban a fő szervező elárulta: a Gastroblues fesztivál hosszú évek óta elkötelezett a határon túli magyarok iránt. Rendszeresen meghívtak zenekarokat az elcsatolt területekről, kihasználva Paks testvérvárosi kapcsolatait (Galánta, Kézdivásárhely, Visk).

– A három mellett már papírra került a délvidéki Zenta testvérvárosi szerződése, amit a decemberi Kárpát-medencei testvérvárosok zenés találkozóján írtak volna alá – magyarázta Gárdai György. Hozzáfűzte: Paks abban a szerencsés helyzetben van, hogy mind a négy testvérvárosához kötődik egy-egy ismert zenész, a felvidéki Galántához a Szarka testvérek.

Szarka Tamás
Fotó: Molnár Gyula

– A kárpátaljai Visket rendszeresen támogatjuk. Több millió forinttal járultunk hozzá a magyar nyelvű óvoda építéséhez – büszkélkedett a fő szervező, aki elmondta: onnan származik Pál István Szalonna és a húga, Eszter.

Pál István Szalonna és bandája, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
Fotó: Molnár Gyula

– Erdélyben Kézdivásárhely a testvérvárosunk. Ott született Gáspár Álmos, a Kormorán hegedűse. Szintén a Kormorán tagja Fehér Nóra énekes, aki pedig zentai születésű.

A Gastroblues klub az esti örömzenélések megszokott helye a fesztiválon. A „jammelés” idén sajnos elmarad, miként sajnos szintén távol maradnak a világsztárok. A 28. Gastrobluesra Robben Ford látogatott volna el, aki jövőre szívesen vállalta fellépést.

– Ígérhetem, hogy 2021-ben lesz még világsztár rajta kívül – biztosított a fő szervező, rögtön megemlítve Miller Andersont, aki a woodstocki fellépők egyike volt.

Ami nem változik, hogy idén is készítenek videó- és hangfelvételeket, sőt pluszként, élőben követhetők a koncertek a TelePaks vételkörzetében, valamint – feliratkozást követően – a fesztivál YouTube-csatornáján. Azaz a pénteki Jimi Hendrix- és Janis Joplin-emlékkoncerteket a monitor előtt élvezhetjük, csakúgy mint az estet záró, 30. születésnapját ünneplő Takáts Tamás Blues Band produkcióját.

Takáts Tamás
Fotó: Molnár Gyula

Szombaton pedig a húszesztendős Varga János Projekt lép kamerák elé.

Varga János
Fotó: Molnár Gyula

A két utóbbi hangverseny lemezbemutató lesz.

A vasárnap a Kárpát-medencei testvérvárosok zenés találkozójáé, a paksi Juhász Kitti, Morvai Tamás duóval kiegészülve.

Gárdai György megjegyezte: a karantént kihasználták, s Best of Gastro­blues sorozatot indítottak útjára DVD és CD formájában.

– Az Ismerős Arcok augusztusi lemezbemutató koncertjéből szintén csodálatos anyag készült – figyelmeztetett a fő szervező, aki hozzátette, hogy Ferenczi Györgytől a majd három évtized alatt ötvenórányi anyagot rögzítettek.

– Ferenczi György lejött meghallgatni, megnézni, és láthatóan meghatódott, milyen kincseket őriztünk meg tőle – így Gárdai György, közbevetve: ebből is válogatást készítettek.

Ami megvalósíthatatlan virtuális módon, az a fesztivál gasztrorésze, a hihetetlen érdeklődéstől kísért főzőverseny.

– Több mint egy évtizede Guinness-rekordot értünk el a borral főzött ételek versenyén, amikor 149-féle, borral készült ételköltemény került a zsűri elé

– mutatott rá a fő szervező, befejezésül megemlítve: a fesztivál – amelynek fővédnöke Süli János, Paks II. megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter – online térbe kényszerülése nem tántorította el a főtámogatókat, a paksi önkormányzatot, illetve az MVM Paksi Atomerőművet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.