Közel 350 éves könyvritkaság a Hagyományok Háza könyvtárában

Valódi könyvritkasággal bővült idén a Hagyományok Háza könyvtára: Kájoni János Cantionale Catholicum című, szöveges egyházi énekgyűjteményének 1676-ban nyomtatott kiadásával. A csíksomlyói ferences nyomda legelső kiadványában részben latin, de főként magyar nyelven találhatók egyházi énekek, dicséretek, zsoltárok és litániák. Kájoni több mint három évtizeden át Erdély-szerte gyűjtötte ezeket a katolikus énekeket. Ő maga így ír a könyv megjelenésének céljáról: „Édes Hazámnak akartam szolgálni, és másoknak is alkalmatosságot e kis munkámmal adni, hogy akadály nélkül dicsérhessék az Istent.”

Magyar Nemzet
2020. 12. 22. 9:30
null
Az eredeti állapot Fotó: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kájoni János imádságoskönyvének eljutása a Hagyományok Házába regénybe illő történet. Az 1980-as években a moldvai Csík faluban dolgozott Szilágyi Ferenc katolikus pap, aki teológiai tanulmányait Csíksomlyón végezte. Hozzá került a könyvecske, ami akkorra már szörnyű állapotban volt. Munkájához nem is használta, leginkább az unokái játszottak vele. 1986-ban ajándékba átadta a könyvet az erdélyi táncházmozgalom egyik ismert alakjának, folklórgyűjtőjének, aki megalakulása óta szoros kapcsolatot tart fenn a Hagyományok Házával. Ő évtizedeken át óvta a könyvet, igyekezett száraz, védett helyen tartani. Hosszas keresgélés után döntött úgy, hogy a nagy értékű könyvritkaságot a Hagyományok Házának mint Kárpát-medencei kiemelt nemzeti kulturális intézménynek ajándékozza.

1676-ban nyomtatott énekeskönyv
Fotó: Hagyományok Háza
Az eredeti állapot
Fotó: Hagyományok Háza

A borító nélküli, szétesett és súlyosan sérült állapotban lévő könyvecskét az ArchivArt Kft. segítségével sikerült teljes körűen restauráltatni. Az immár felújított könyv a járványügyi korlátozások feloldását követően az érdeklődők és a kutatók számára elérhető lesz a Hagyományok Háza könyvtárában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.