A tél el sem kezdődött avagy magasles az online térben

Digitális printeket és 3D-s tárgyakat felvonultató – csak a virtuális térben látogatható – kiállítás nyílt az Eötvös 10 pincegalériájában.

B. Orbán Emese
2021. 01. 11. 7:30
null
Ázbej Kristóf A festő műtermében című számítógépes kompozícióját az Ünnepi körképben láthatjuk Fotó: Ázbej Kristóf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Téli tárlat – Mozaik 3. címmel tekinthető meg – személyesen sajnos nem, csak online – múlt év végétől a Magyar ­Elektrográfiai Társaság (MET) 3D-s kiállítása az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér pincegalériájának virtuális terében. A digitális printeket és 3D-s tárgyakat felvonultató tárlat kurátorai Haász Ágnes és Albert Judit, utóbbi a virtuális látványterveket is jegyzi.

Aki ellátogat erre az oldalra, különleges élmény részese lehet, nemcsak a kiállított anyagnak, hanem a kísérőszövegeknek is köszönhetően. Kölüs Lajos művészeti író megnyitóbeszédéből csak a sejtelmes utolsó mondatot idézem: „Még nem múlt el a tél. Sőt el sem kezdődött.” Szerintem, önök is érzik, hogy jelen helyzetünkben ennek a kijelentésnek mögöttes értelme is van, érdemes elolvasni a szöveg többi részét is, más szemmel fogják bebarangolni a pincegaléria virtuális tereit. Tél és pince... ám a kiállítás hangulata nem borongós, sőt. Erre világítanak rá a másik művészeti írónak, Abafáy-Deák Csillagnak a virtuális megnyitón elhangzott gondolatai is:

„A kilátópont hegytetőn, felső ponton levő torony vagy magas szerkezet, ahonnan jó kilátás nyílik egy távoli területre. Az online térben a MET-kiállítás is egy kilátópont (magasles), rálátunk a művekre, a közöttük lévő kapcsolatokra. Nem számít, hogy ködös, havas az idő, túrázhatunk. Tisztán láthatjuk az alkotásokat. Párhuzamosan nyílt meg a Fugában a MET téli tárlata, számos művész alkotásával találkozhatunk mindkét tárlaton. A téma és a tematika hasonló, a tél áll a középpontban” – biztat Abafáy-Deák Csillag.

A kiállító művészek névsora olyan terjedelmes, hogy idézésével kitölthetném a rendelkezésemre álló felületet és kitehetném cikkem végére a pontot.

Ázbej Kristóf A festő műtermében című számítógépes kompozícióját az Ünnepi körképben láthatjuk
Fotó: Ázbej Kristóf

Eltekintek tehát a felsorolástól, a tárlat nyitóoldalán önök azonnal láthatják a majdnem hattucatnyi (!) nevet, akik között széles körben és kevésbé ismert, hazai és külföldi alkotók, illetve alkotópárosok egyaránt megtalálhatók, tehát már az is izgalmas vállalkozás, hogy magunkban elhelyezzük őket, kit ismerünk, kiről nem hallottunk még soha, kinek láttuk már élőben is a műveit. És miután elolvastuk a felkészítő szövegeket is, nekivághatunk a több termen át tartó virtuális bolyongásnak és az elkerülhetetlen rácsodálkozásnak.

A tárlat december végén, a két ünnep között nyílt meg, így érthető, hogy a koncepcióban az első teremben Ünnepi körkép fogadja a látogatót: Adventi mese, Karácsony, Madonna gyermekével… sorjáznak szemünk előtt a képek, halk zene szól és elég gyakran érezzük a késztetést, hogy megállítsuk a vetítést, mert rövidnek tűnik az az idő, ameddig mozdulatlan a kép. Nehezen válunk meg a teremtől, de ugyanakkor a kíváncsiság is hajt, az ígéretes indulás után, milyen szépségek várnak ránk az Individuális terek, Kilátások, Struktúrák, Párhuzamos világok, Reflexiók, Fény-képek és Szubjektív-objektívek névvel címkézett termekben. Borúlátásra semmi ok, jó túrázást kívánok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.