Irodalom és színház a győri kultúrakedvelőknek

A Ludas Matyi jr. főhőse nem olyan bátor, mint korábbi névrokona, de összeszedi magát és nekilát, hogy befejezze szépapja történetét.

Gőz József Miklós
2021. 01. 10. 11:39
null
Fotó: Győri Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrben is lassacskán csörgedeznek a kultúra erecskéi, de a lehetőségekhez mérten a járvány alatt is gondoskodnak programokról az erre hivatottak.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum virtuális sétákkal várja a nézőket, akik a zárva tartás miatt nem lehetnek ott fizikailag a kiállítótermekben. Online tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, s tanulmányozhatják a gyűjteményeket, filmeket és a múzeumpedagógiai oktatás keretében a digitális tananyagokat is.

Folytatódik a dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér online videósorozata, a január 11-én, hétfőn harmadjára is a nézők elé kerülő Kor-Társak is. (Az ezt megelőző online könyvismertetésen Mészáros Urbán Szabó Gábor A győri regény című kötetét mutatta be. Beszélgetőtársa Falvai Mátyás volt.) Posonyi Takács László is a kortárs irodalom egy szeletébe avatja be a nézőt. Ezúttal Reisinger Attilának Az ablaknál című írását mutatja be a könyvtár Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján este hat órakor, videón. Az alkotó Győrhöz közel, Hegyeshalomban él, a határvidék történelmének krónikása. Eddig több mint egy tucat könyve jelent meg, amelyek jelentős történelmi események idejére, például a második világháborúba kalauzolják az olvasót.

A színházrajongók január 16-án két előadást is megtekinthetnek virtuálisan. Az egyiket, a Ludas Matyi jr.-írta és rendezte Kszel Attila – 11 órától nézhető meg. Ez egy másik mese, bár nagyon hasonló Fazekas Mihályéhoz. Főhőse nem olyan bátor, mint korábbi névrokona, de összeszedi magát és nekilát, hogy befejezze szépapja történetét.

A Ludas Matyi jr. január 16-án délelőtt látható
Fotó: Győri Nemzeti Színház

Néhány szereplő neve is sokat mond: Ludas Matyi Junior, Döbrögi Roland, dr. Ispán Ákos, Ludmilla, az énekes lúd. S aki szereti a már említett Posonyi Takács Lászlót, örülhet: a XX. századbeli Matyit ő alakítja. A másik színházi előadás az István, a király című rockopera. Mindkettőt a Győri Nemzeti Színház együttese és stúdiója viszi színre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.