időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Megnyílt a Kárpátalja Ház Kisvárdán

Gőz József Miklós
2021.01.15. 11:03
Megnyílt a Kárpátalja Ház Kisvárdán

Elkészült a Kisvárdán működő Kárpátalja Ház bemutatkozó videója, ez adta hírül, hogy a Bagolyvárral szemben, a Szent László utca 58. szám alatti épületben hivatalosan is megalakult a Kárpátalja Ház. A magyar-magyar kultúrát közvetítő intézmény első nagy rendezvénye a Magyar Állami Népi Együttes néptáncműsora, a Megidézett Kárpátalja volt. Eredetileg a földrajzi Kárpátalja városaiban szándékoztak előadni, de közbeszólt a járvány, és a helyiek, jelesül a TITT helyi, Béres József Egyesülete igazgatójának, Marczinkó Istvánnak javaslatára itt és a környéken mutatták be.

Sikeres volt a Kárpátalja Ház első rendezvénye
Fotó: Kárpátalja Ház

Az együttes Kisvárdára, a Bagolyvár színpadára elhozott produkciója a magyar színpadi táncművészet történetében először mutatta be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek, magyarok, ukránok ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatta mindazt, ami e népek hagyományaiban közös, és azt is, ami nemzeti sajátosság. Ugyancsak megelőzte a nyitást a helyi ruszin önkormányzat megemlékezése Udvari István ruszinológus professzorról, amelynek során meg is látogatták a berendezkedő Kárpátalja Házat, amely a kisvárdai és környéki ruszinságnak is otthont ad. Ez a találkozó helyi specialitások (például töltött káposzta és a ház kínálatában azóta is szereplő kárpátaljai borok kóstolásával végződött), és kiállítást is rendeztek a tájegység képzőművészetéről.

S ami már a közelmúltban, decemberben történt: Mesterek és tanítványok címmel tárlat nyílt, amely bemutatja a tájegység képzőművészeinek munkáit. A ház honlapján online tárlatvezetéssel megnézhető, a szervezők pedig remélik, hogy nemsokára a maguk valóságában is megtekinthetők lesznek a műalkotások.

Ilyen előzmények után látott nemrég napvilágot a már emlegetett megnyitó videó is, amelyen mindezekről és a tervekről is beszámolnak a résztvevők, közöttük Seszták Miklós képviselő és Bodrog László szakmai igazgató. De megtudtuk azt is, hogy a TITT helyi, Béres József Egyesülete továbbra is bekapcsolódik a ház munkájába. Szerződést kötöttek, hogy részt vesznek rendezvényeik megszervezésében. Ugyancsak együttműködik velük a helyi könyvtár. Megalakult a Facebookon a Kárpátalja Ház Baráti Egyesület is, amelynek már közel ezer tagja van. Honlapjukra egyre érkeznek az üdvözlő bejegyzések, a legutóbbi a kárpátaljai borászoktól jött.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.