Életének 71. évében elhunyt Balogh Gábor színházrendező

Kapcsolatát mindig megőrizte a színházi világgal.

MTI
2021. 03. 03. 14:30
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomás jogászként vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Ádám Ottó első rendezőosztályába járt. Már főiskolásként segédkezett Lengyel György Régimódi történetének rendezésénél Debrecenben, s több évig hű maradt a cívisvároshoz. Később rendezett Veszprémben, Miskolcon és Békéscsabán.

„Intelligenciája és franciás műveltsége polgári humorral párosult. Ő volt az osztályban a leghiggadtabb – ő látott a legjózanabbul. Valamiképp bátyja volt mindenkinek. Egylépésnyi távolságból szemlélte és okos tanácsokkal pallérozta a bohém társakat. Inkább volt homo doctus, mint homo faber. Talán ezért is hagyott fel később a rendezéssel – a jogászat jobban állt neki. Remek ügyvéd lett – de rejtett benső énje, a színházrendező végig ott élt a személyiségében. Egy nem gyakorló rendező egy gyakorló ügyvédben – ez volt a képlet. Jó volt a társaságában lenni” – így emlékezik róla egykori osztálytársa, Hegyi Árpád Jutocsa.

Kapcsolatát mindig megőrizte a színházi világgal, s az Agárdi Ilona–Pethes György házaspár végakaratát teljesítve segédkezett a Pethes–Agárdi Alapítvány létrejöttében, és haláláig aktív kurátorként segítette a fiatal színész házaspárokat.

Forrás: YouTube

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.