Visszatért a varázslat a porondra

Június 4-én újra megnyitja kapuit a közönség előtt a Fővárosi Nagycirkusz, így az újranyitást egy felejthetetlen összművészeti gálával ünnepelték meg tegnap a Városligetben. A Szente Vajk és Szabó László rendezte szabadtéri esten felléptek a Dinasztiák című műsor magyar artistái, valamint a hazai pop- és rockzene kiválóságai.

Magyar Nemzet
2021. 05. 31. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Nagycirkusz az egyetlen nyitva tartó és játszó cirkuszként működött Európában a pandémia idején. A Dinasztiák című, online megtekinthető sorozatuk a világjárvány idején is fellépési lehetőséget biztosított számos magyar artistaművésznek. Ám tegnap este nemcsak az artisták álltak ismét a porondra, hanem a hazai könnyűzenei élet előadóművészei is, hiszen egy nagyszabású, ingyenes, családi cirkuszgálával kápráztatták el a közönséget a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren. A Szabó László és Szente Vajk rendezte műsorban fellépett a Kossuth-díjas Földes László Hobo, a Roy és Ádám Trió, az Abrakazabra (LGT tribute – az LGT zenekarból Karácsony János és Solti János, valamint Veres Mónika Nika és Heincz Gábor Biga).

Bemutatták produkcióikat a Kötéltánc dalpályázat művészei is: Czimmermann Kitti, a Four Fathers, Jakobicz Eszter, a Közös Éneklődési Kör Bornai Tibor vezetésével, Nádasi Veronika, Pejtsik Panna a VoiceStation hatfős kórusával, Pleszkán Écska és Vincze Lilla.

Az énekesek, zenészek produkciói között lélegzetelállító artistaszámokat adtak elő a Dinasztiák című műsor világhírű sztárjai, akiket élőben kísért a Fővárosi Nagycirkusz zenekara. Színre lépett a fiatal kora ellenére többszörös cirkuszfesztivál-díjas Varga Riko Manuel és Varga Vanessza zsonglőrszámával, a Weiss Junior ­flienegde csoport lengőtrapéz-produkciójával és a Duo Juderto romantikus gurtniszámával. A kutyák és emberek közötti feltétlen bizalmat és játékosságot Richter Miska és Richter Alena mutatta be nyolc uszkárjukkal. Ádám Krisztián magasdrót-egyensúlyozó Ádám Rudolf Juniorral kiegészülve lovaszsonglőr produkciót mutatott be, míg Boiachin Diana lengőrúdszámmal varázsolta el a közönséget. A Rolling Wheel művészi „röhnrád” duplakarika-számmal, a Dinasztiák című műsor rendezői, a Hortobágyi Károly-díjas Silver Power erőemelő számával lépett porondra. A Richter Kevin ugródeszkacsoport pedig bámulatos szaltókkal nyűgözte le a nézőket.

Az összművészeti gáláról Szabó László így fogalmazott: – Aligha volt valaha olyan gála, ahol a könnyűzene és a cirkuszművészet ennyire összefonódott volna. Egyszerre hatott a látvány, a zene és a művészeti ágak közötti harmónia élménye. Azt bizonyítottuk ezzel a nagy sikerű eseménnyel, hogy a cirkusz világa a legizgalmasabb és legfrissebb művészeti ágak egyike. Szente Vajk rendezőtársammal együtt mintegy százötven művész, alkotó és háttérmunkás tevékenységét koordináltuk, különleges kihívás volt.

– Ha leesik, vedd fel, ha elbotlasz, kezdd újra – hangsúlyozta az esemény apropóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint mondta, a pandémiás időszak után a cirkuszművészet jó példa arra, miként kell újrakezdeni, hogy nem érdemes feladni, hogy egymásra kell figyelni, hogy a türelem, a kitartás, az együttműködés megvalósíthatja a csodát. A cirkuszművészet az élet újraindításának motorja. A vasárnapi gála megmutatta, hogy nemcsak a gyereknap okán, hanem az újraindítás derűjével három generáció is együtt tud örülni a több művészeti ágat felvonultató előadásnak, ahol egy porondon lehet a könnyűzene, a színház-, és cirkuszművészet kultúránk színes tárházából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.