A magyar írók megverték a magyar költőket

Dedikált József Attila, Radnóti, Puskás és az Aranycsapat, illetve Jókai és Erdély aranykora – tizenhét könyv jutott 200 ezer forint fölé az online könyvárverésen. Az Antikvarium.hu által tizenharmadik alkalommal megrendezett tematikus aukción ezúttal 223 tétel szerepelt – és természetesen most is az utolsó órákban lendült be drámaian a licit.

Magyar Nemzet
2021. 06. 08. 14:00
null
Változatlanul keresettek a sportolók által dedikált darabok. Több mint negyedmillióért (382 ezer forint) kelt el Az „évszázad mérkőzése” 6:3! című, kínálatában található egy képeslap a Gízai piramisokkal. Forrás: antikvarium.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antikvarium.hu által tizenharmadik alkalommal megrendezett tematikus aukción ezúttal 223 tétel szerepelt. Az online licitálás minden tételnél 1 forintról indult, végül az kapta meg a vágyott példányt, aki a licit zárónapján a legtöbbet ajánlotta érte. Az utolsó órákban – köszönhetően a hatvan licitnek – került az élre Gárdonyi Géza Szunyoghy miatyánkja című regényének dedikált példánya. Gárdonyi dedikált kötetei csak nagyon ritkán bukkannak fel – tíznél kevesebbről lehet tudni –, így nem véletlen, hogy Gárdonyi kései regényéért egy valószínűsíthetően gyűjtő több mint egymilliót (1,1 millió forintot) fizetett. A kötet száz éve nagy valószínűséggel az író tulajdona volt, amit élete utolsó éveiben jó barátjának, Dobai Jánosnak dedikált.

Az utolsó órákban – köszönhetően a hatvan licitnek – került az élre Gárdonyi Géza Szunyoghy miatyánkja című regényének dedikált
példánya
Fotó: Antikvarium.hu

Az Antikvarium.hu aukcióinak állandó sláger Jókai Mór. A mostani dedikált könyvek aukcióján az Erdély aranykora című regénye volt megszerezhető – természetesen a nagy hírű és rendkívül termékeny Jókai Mór kézjegyével. A kiélezett licitnek köszönhetően ez is egymillió fölé jutott, azaz 1,05 millió forintért kelt el.

Jókai Mór: Erdély aranykora
Fotó: Antikvarium.hu

Végig a legmagasabb áron szerepelt József Attila Külvárosi Éj című verseskötetének egyedi autográf bejegyzéssel ellátott példánya, végül a harmadik legmagasabb összegért, 900 ezer forintért kelt el. A verseskötet 1932 októberében jelent meg, s azt a kommunista érzületű fórumok elítélték, hiszen benne már a szocialista nézőpont került előtérbe. A tizenhét verset tartalmazó epikai művet a József Attila dedikációja teszi különlegessé.

Radnóti Miklós Orpheus nyomában című műfordítás-gyűjteménye szerepelt, ami egykor Fodor József költő tulajdonát képezte, akivel a szerző szoros „szakmai barátságot” ápolt. „Egyike a szép verseskönyveknek, melyek olvasásánál az ember sokszor elfelejti, hogy nem magyarul írták.” A kötet eredeti kiadói védőborítójában, Radnóti Miklós dedikációjával 460 ezer forintért került új tulajdonosához.

Radnóti Miklós: Orpheus nyomában
Fotó: Antikvarium.hu

Változatlanul keresettek a sportolók által dedikált darabok. Több mint negyedmillióért (382 ezer forint) kelt el Az „évszázad mérkőzése” 6:3! című, kínálatában található egy képeslap a Gízai piramisokkal.

382 ezer forintért kelt el Az „évszázad mérkőzése” 6:3! című, kínálatában található képeslap a Gízai piramisokkal
Fotó: Antikvarium.hu

A lapot ugyan nem adták fel, viszont többek között az Aranycsapat 11 tagja írta alá, illetve Szepesi György sportkommentátor látta el szignójával.

Többek között az Aranycsapat 11 tagja írta alá, illetve Szepesi György sportkommentátor látta el szignójával
Fotó: Antikvarium.hu

Fekete István állattörténetei, többnyire emberi jellemvonásokkal felruházott hősei mellett az életszerű tájleírások, felemelő természeti békét közvetítő írásai tették híressé. Az egyik legnépszerűbb regénye a Bogáncs, melynek most első kiadását kiadói védőborítójába burkolva, most a harmadik legmagasabb leütési árat érte el: Fekete István aláírásával 360 ezer forintért került új tulajdonosához. De mivel több mint 230-an licitáltak Széchenyi Zsigmond Ünnepnapok című aláírt példányára ez végül még magasabb árat ért el: 410 ezer 200 forintért vitték el.

Háromszázezret ért meg új tulajdonosának Johann Wolfgang Goethe A naplója, ami bibliofil kiadásban, számozott példányokkal jelent meg és a fordító, Babits Mihály, illetve a grafikus, Prihoda István látott el kézjegyével. A mindössze száz példányban megjelent mű Gottermayer Nándor könyvkötészetében készült, kézzel színezett egész pergamenkötésben.

A mostani, májusi könyvzuhatagban az 1-es sorszámmal ellátott tétel a Karinthy Frigyesnek dedikált A szabadkőművesség titkai című kötete volt és ehhez kapcsolódott a Karinthy család egykori tulajdonában volt az Egy foglalt páholy története című kötet. (Utóbbiban Böhm Arankának [Aurélia], Karinthy feleségének az ajándékozási bejegyzése mellett a címlap hátoldalán egy kézzel jegyzett névsor is található, ami rögtön fel is fedi a fejlődésregény szereplőit. Az Egy foglalt páholy története című regény 1942-ben jelent meg könyv alakban, főhőse, Jámbor Gyula nyilvánvalóan a külföldről frissen hazatért szerző, Németh Andor volt. A szereplők közül Timár Titusz maga Karinthy Frigyes, a felesége, Böhm Aranka pedig az Aurélia fiktív nevet kapta. De mellékalakként felbukkan például Mauthner, a filozófus [a fiatal Lukács György vagy a „blazírt világfi és sikeres író” aki alighanem Márai Sándor.]) A két könyv 200 ezer forintért kelt el.

Még magasabbra tört – a szerző, Karinthy dedikálásával – legendás karikatúra-gyűjteményének, a Tanár úr kéremnek a korabeli példánya is, ami Vértes Marcell rajzaival illusztrálva 600 101 forint végső árat ért el – és ezzel szinte időn túl és a rekordszámú 427 licitálójával a negyedik legmagasabb árat érte el.

Füst Milán A feleségem története című regényének jelenleg az adott aktualitást, hogy Enyedi Ildikó forgatott belőle mozifilmet. A könyv megjelenésekor a szerző Somlyó György írónak dedikálta azt a példányt, amiért most 200 ezer forintot nem sajnált a nyertes.

A 13. dedikált könyvek aukciójának végeredményéről további részletek ITT olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.