időjárás -1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Balázs-Piri Soma a Bogányi-zongora Stúdióban ad koncertet

Munkatársunktól
2021.06.09. 19:20
Balázs-Piri Soma a Bogányi-zongora Stúdióban ad koncertet

Holnap este 19 órakor Balázs-Piri Soma zongoraestjével folytatódik az MVM Koncertek – A zongora sorozat. A Virtuózok 2018-as győztesének online közvetített hangversenyén Bach, Beethoven, Liszt és Debussy művei hangzanak el.

Balázs-Piri Soma nyolcévesen ült először a zongorához, mentora Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A fiatal tehetség húsz nemzetközi és hazai zongoraverseny korosztályos győztese. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató tévéműsor korcsoportgyőztese volt 2018-ban, 2019-ben pedig miniszteri dicséretben részesült, valamint megkapta a Szeged Ifjú Tehetsége díjat és A magyar klasszikus zene ifjú nagykövete díjat is.

New Yorkban egy fellépes alkalmával találkozott Plácido Domingo operaénekessel, akivel azóta baráti és szakmai kapcsolatban állnak. A mester és Soma együtt léptek fel egy stadion nyitókoncertjén Szegeden, tavaly pedig felvették első közös albumuk anyagát is. Londonban a London Mozart Players kamarazenekarral, Dohában a Katara operaházban Boros Misivel adott egész estés koncertet, a Müpában pedig ő játszotta az ifjú Mozart szerepét az Amadeus – Mozart élete képekben című előadásban.

Vezényelte mások mellett Plácido Domingo (MÁV Szimfonikusok), Hollerung Gábor (Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar), Medveczky Ádám (Csepeli Szimfonikus Zenekar), Howard Shelley (London Mozart Players), Kovács László (Liszt Ferenc Kamarazenekar), Kocsár Balázs (Magyar Állami Operaház Zenekara), Gyüdi Sándor (Szegedi Szimfonikus Zenekar). Részt vett hazai és külföldi mesterkurzusokon, ahol tanára volt például Kinka Rita, Balázs János, Yuval Adamy, Marcus Schirmer, Kerek Ferenc, Dráfi Kálmán, Falvai Sándor és Eckhardt Gábor.

A holnap esti koncert azért is különleges, mert Szobról, a Bogányi-zongora Stúdióból jelentkezik élőben, ahol Bogányi Gergely zongoraművész, a Bogányi-zongora megalkotója beszélget a fiatal, de már a világ számos országában sikerrel szerepelt fiatal művésszel.

Az online koncertre három árkategóriában vásárolhatók jegyek a www.azongora.hu honlapon. Az elmaradt hangversenyek kárpótlásaként az MVM Koncertek bérletesei és jegyvásárlói a sorozat valamennyi online koncertjét díjmentesen nézhetik meg az [email protected] e-mail-címen történő jelentkezéssel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.