Minden, amit a kontinens első földalattijáról tudni akart

A millenniumi földalatti vasút idei jubileuma alkalmából új időszaki kiállítással várják a látogatókat a BKV Deák téri múzeumában.

Munkatársunktól
2021. 06. 20. 18:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A millenniumi földalatti vasút idei jubileuma alkalmából új időszaki kiállítással várják a látogatókat a BKV Deák téri múzeumában. A Földalatti Vasúti Múzeumban kiállított muzeális járművek mellett tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek kalauzolnak végig az 1896 óta működő földalatti történetén. A közösségi közlekedés múltja iránt érdeklődők autentikus környezetben emlékezhetnek meg a népszerű „kisföldalatti” 125. születésnapjáról, hiszen a múzeumot a metró építésénél lezárt alagútszakaszban alakították ki 1975-ben.

Ferenc József is utazott a földalattin 1896-ban, az indulás évében Fotó: BKV Zrt.

Az új időszaki tárlat érdekes információkkal, történetekkel, korabeli képekkel egészíti ki a nosztalgiaélményt. Megtudhatjuk például, hogy a vonat eredetileg a Hősök tere mögött bukkant a felszínre, de azt is, milyen díszes lejárócsarnokokat emeltek az állomások fölé. Emellett bemutatják a korabeli kocsivezetők, kalauzok, ellenőrök világát, és az első járműtípusokat, amelyek 1973-ig közlekedtek.

Az új, időszakos tárlat a Múzeumok éjszakáján is látható lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.