időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo

Felvidéki magyar személyiségeket tüntettek ki

Forrás: MTI
2021.08.20. 12:19 2021.08.20. 13:29

Az augusztus 20-i állami ünnepen a felvidéki magyarságért végzett tevékenységük elismeréseként Áder János államfő által odaítélt állami kitüntetéseket adtak át két ismert felvidéki magyar személyiségnek Magyarország pozsonyi nagykövetségén pénteken.

A kitüntetéseket Márvány Miklós ideiglenes ügyvivő adta át a pozsonyi nagykövetségen rendezett ünnepségen, amelyen a kitüntetettek mellett a felvidéki magyar politikai és civil érdekképviselet több vezetője is részt vett.
 

A kitüntetettek közül a neki adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet elsőként Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) alelnöke, nyugalmazott iskolaigazgató vette át. A felvidéki magyar közösség identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes sokrétű tevékenységének elismeréseként adományozott kitüntetést Vörös Mária megköszönte a magyar államnak, amelyet – mint mondta – nagy hála illet azért, hogy odafigyel a Felvidékre. Köszönetnyilvánításában elmondta: úgy érzi, a kitüntetés az egész felvidéki magyar pedagógustársadalomnak szól, amely azért dolgozik, hogy a helyi magyarság életben maradjon, és megtartva hagyományait, továbbadhassa őket.
 

Az ünnepségen másodikként Molnár Tamás lelkipásztor, a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke vehette át a neki adományozott állami kitüntetést. Molnár Tamás a pozsonyi magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló lelkészi szolgálata és közösségépítő tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A lelkipásztor ugyancsak a magyar államnak köszönte meg a kitüntetést, amelyről azt mondta: különlegesen nagy öröm számára, hogy ezen a napon és a magyar történelemhez oly sokban kötődő városban, Pozsonyban veheti át. Hozzátette: úgy érzi a kitüntetés az egész pozsonyi magyarságnak szól, annak a közösségnek, amellyel együttműködve közösen igyekeznek megvalósítani a mindennapi magyar keresztény életet Pozsonyban.