időjárás 12°C Vendel 2021. October 20.
logo

Idén először Budapest mellett Veszprémben is megrendezik a Kávéházak éjszakáját

Magyar Nemzet
2021.09.24. 20:00
Idén először Budapest mellett Veszprémben is megrendezik a Kávéházak éjszakáját

Szeptember 25–26-án 13 helyszínen ötven program várja idén először Veszprémben is az érdeklődőket a Kávéházak éjszakáján. Ezt követően október 9–10-én pedig a főváros harminc kávéházában közel hetven ingyenes programmal készülnek a szervezők.

A Kávéházak éjszakája Budapest idén közel húsz koncerttel kedveskedik a jazz műfaj szerelmeseinek: David Yengibarian két helyszínen is fellép, Arif Erdem Ocak több száz éves török dallamai pedig a Zsivágóban lesznek hallhatóak. Különleges programnak ígérkezik Gerendás Péter élő koncertlemez-felvétele, aki még az Ibolyában is fel fog bukkanni az eseményen. Az IF Kávéházban igazi jazzcsemege Neumann Balázs triója vagy a brazil, vérbő dallamokat játszó Sulamerijazz.

Akik a történelemre kíváncsiak, a Nemzeti Emlékbizottság által kiadott Magyar hősök című kötettel is megismerkedhetnek, amely az év egyik legfontosabb kiadványaként a pápának adott ajándékok egyike volt. A Scruton Közösségi Térben több tematikus beszélgetésen is részt vehetünk, melyeket Turek Miklós felejthetetlen Faludy-monodrámája zár.  Mindemellett lesznek gyerekeknek és kamaszoknak szóló könyvbemutatók is. 

Számos baristabemutató és kóstolóprogram várja az érdeklődőket a város különböző pontjain. Mindemellett kávés programokkal várják több helyen is az érdeklődőket, és izgalmas szakmai beszélgetés is lesz a kávézók jövőjéről. 

A szervezésnél a legkisebbekre is gondoltak: az Asztalkában, a Művészben és a Smúzban gyerekirodalmi programok fogadják a családokat.

A budapesti sikert követően – a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa 2023-nak köszönhetően – idén a királynék városában, Veszprémben is útjára indul a kávéházak éjszakája.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program örömmel támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek új perspektívából közelítenek a kultúra felé. A Kávéházak éjszakája rendezvénysorozattal városunk izgalmas helyszínei megmutathatják sokszínűségüket, a tereikben megvalósuló kulturális programok pedig izgalmas szórakozást nyújtanak közösségünknek

– nyilatkozta Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója. 

A veszprémi programok között Hobó József Attila-estjét és Karinthy-kabarét is láthat a közönség. A Kávé és Teaház az Íródeákhoz vasárnap Pilinszky-udvarrá alakul, ahol három program: két előadás Turek Miklós főszereplésével, illetve a Kosbor együttes közreműködésével és egy kiállítás is megemlékezik Pilinszky születésének 100. évfordulójáról. Gerendás Péter az Incognitóban fog zenélni, a Papírkutyában pedig Saiid lép fel. A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazították a szervezők, különös figyelmet fordítva arra, hogy a városon kívülről érkező programok mellett helyet biztosítsanak a helyi értékek, művészek fellépésére is. Így kapott helyet például a Ethnokor a Tizen1 előtt, a Latin Formáció a Maricában vagy Bakos Árpád és barátai a Historia Hangvillában.

Minden helynek van egy lelke, ami a zene, az irodalom, a jó beszélgetések és a közösségi programok által megmutatkozhatnak. A tradicionálisan erős magyar kávéházi kultúra és általában véve a kultúra kohéziós erejének megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk arra: a közösségben való élet boldogabbá tesz, a barátok között eltöltött minőségi idő, akár egy csésze kávé mellett a legértékesebb lehet az életünkben. Mindemellett szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra közelsége, szeretete sosem hagyja, hogy magányosnak érezzük magunkat. Hisszük, hogy rendezvényünkkel egy emberibb világot teremtünk

– fogalmazott Serfőző Krisztina főszervező.

A helyszínek befogadóképessége korlátozott, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, így a kiválasztott programra érdemes időben érkezni. Egyes programok esetében regisztrációt kérnek a helyszínek!

További információk és részletes programok ITT. Egy kedvcsináló videót a korábbi évekből pedig ITT tekinthetnek meg.

Borítókép: Hangulatkép egy korábbi rendezvényről. Forrás: Kávéházak éjszakája.