Kex-emléknapot tart a Petőfi október 2-án

A közelmúltban elhunyt Baksa-Soós János. A Kex zenekar frontemberének munkássága előtt tisztelegve rendhagyó emlékműsort állított össze az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió. A páratlan művésztől ikonikus dalaival, képzőművészeti örökségével, pályatársaival készült exkluzív interjúkkal, valamint az Elszállt egy hajó a szélben című dokumentumfilmmel búcsúzik a közmédia két csatornája.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2021. 10. 01. 21:05
Forrás: Kisfaludy András archívuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kex hazánk egyik legkülönlegesebb, progresszív rockegyüttese volt a ’70-es években, de csak rövid pályafutást élt meg: mindössze két évig, 1968 decemberétől 1971 őszéig létezett. A zenekar meghatározó egyénisége Baksa-Soós János volt, aki 2021. szeptember 25-én, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után hosszas betegséget követően hunyt el. A korát meghaladó underground zenekar tevékenységéből nem sok maradt fenn az utókor számára, csupán egy film és egy kislemez. Legendák, valós és képzelt történetek azonban szép számmal élnek a köztudatban. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV annak érdekében, hogy az ikonikus művészt és örökségét tovább éltesse, rendhagyó emléknapot tart október 2-án – jelentette be Béli Ádám csatornaigazgató.

Amikor a Baksa-Soós János és a Kex hagyatékáért nyúlunk, senki nem csap a kezünkre. Nem kerülünk be nyilvántartásokba, nem készülnek rólunk jelentések és nem vernek szét minket koncerteken az államrendőrség megbízottjai. Szabadon élhetünk és alkothatunk. A Kex rövid működésének máig tartó hatása és tanulsága számomra a szellem szabadságának erejét jelenti. Ha valaki a kommunista diktatúra éveiben önállót és érvényeset akart létrehozni a popkultúrában, nem is lehetett más terepe, mint az underground. Fontos, hogy ilyen egyedülálló formációk kapcsán emlékezzünk, mennyire jó, hogy a mostani alkotói közeg nem tiltottan vagy tűrten, hanem támogatva alkothat

– fogalmazott a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

A Kex legendás dalai szombaton több alkalommal is felhangzanak a Petőfi Rádió zenei kínálatában, valamint adásba kerül egy friss interjú is Cseh Andrással, aki Baksa-Soós kevésbé ismert, ámde jelentős képzőművészeti örökségét gondozza. A Bem rakpart, az Ifjúsági park, a Kassák Klub, a Citadella és a Párizsi kert koncertjei és a Kex legendás felállása az Elszállt egy hajó a szélben című kétrészes dokumentumfilmben elevenednek meg, amelyet szombaton, este 22:40-től tűz műsorára az M2 Petőfi TV. A filmet megalapozza a csatorna kulturális magazinműsora, az Én Vagyok Itt! egyik vonatkozó beszélgetése, amelyben a produkció rendezője – és a Kex egykori dobosa –, Kisfaludy András Balázs Béla-díjas filmrendező árul el kulisszatitkokat.

A Petőfi Kex-emléknapjának lezárását október 3-án, vasárnap este a Petőfi Rádió Egy gondolat című műsorának portréinterjúja adja, amelyben a műsorvezető, Koltay Anna szintén Kisfaludy Andrással beszélget, aki személyes emlékei között azt is felfedi, hogyan vált a Kex zenekar kultikussá, és milyen karizmája, egyénisége volt egykori zenekari társának, Baksa-Soós Jánosnak.

Borítókép: a legendás Kex együttes. A kép forrása: Kisfaludy András archívuma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.