Jövőre az online térbe költözik a Nagylátószög című kiállítás

Rekordszámú látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével megvalósult, nagyívű filmtörténeti tárlat, amely még vasárnap estig látható a Ludwig Múzeumban. A hiánypótló kiállítás egyben a Déli Városkapu program részeként tervezett magyar filmes központ előkészítésének első lépése – derült ki a Nemzeti Filmintézet közleményéből.

Magyar Nemzet
2021. 11. 10. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a Nemzeti Filmintézet 2021-ben sokszínű programsorozattal ünnepelte a magyar film 120 éves jubileumát, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban júliusban nyílt Nagylátószög – 120 éves a magyar film című hiánypótló kiállítás, amely a magyar filmtörténet első áttekintő, nagyívű bemutatása a kezdetektől napjainkig. A tárlatot eddig már több mint harmincezren tekintették meg.

A kiállítás összetett módon, időrendbe állítva mutatja be az elmúlt 120 év filmtörténetét, ábrázolja a történelem és a film kapcsolatát és kölcsönhatásait. Nem csak részletgazdagsága teszi rendkívülivé, de bizonyos vonatkozásokban új megvilágításba helyezi a magyar mozgókép történetét, számos, korábban háttérbe szorult alkotó munkásságára hívja fel a figyelmet, valamint bemutatja a Magyarországról elszármazott, külföldön világhírűvé vált alkotók izgalmas pályáját is. A termeken végigfutó idővonalat gazdag mozgóképanyag egészíti ki, melyek közül több a kiállításon látható először. A tárlat 77 képernyőn pergő film mellett a filmgyártás tárgyi eszközeit is összegyűjti, a forgatókönyvektől a technikai eszközökön át a fesztiváldíjakig, személyes relikviákig, melyekért a Nemzeti Filmintézet köszönettel tartozik az alkotóknak és hozzátartozóiknak, akik gazdagították a kiállítás tartalmát – részletezik a közleményben.

A Nagylátószög kiállítás azzal szembesít, hogy hihetetlenül gazdag és izgalmas anyagunk van a magyar filmgyártás 120 évéről. A magyar mozgókép ugyanolyan bőséges és értékes kulturális kincsünk, mint az irodalmunk vagy a zenénk. Óriási kincsestár, mely kiállításba rendezve sok-sok felismeréssel, élménnyel és tanulsággal is gazdagít. Kezdettől fogva egyfajta előtanulmányként is tekintettünk a kiállításra, mely, a berlini és párizsi filmmúzeumok mintájára, a közeljövőben létrehozandó magyar filmes központ állandó tárlatának alapja lesz. A kormány stratégiai ágazatként kezeli az évi 100 milliárd forintot meghaladó volumenű magyar filmipart, melynek múltja és jelene egyaránt a része. Nagy izgalommal, lelkes és elkötelezett csapattal kezdünk neki a Déli Városkapu program keretében megvalósítandó filmes központ előkészítésének.

– idézik Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos gondolatait.

A kiállítás minden korosztályban sikert aratott. Különleges tárlatvezetésekre is sor került népszerű rockzenészek és slammerek közreműködésével, a fiatalságot megcélozva nyári táborokat is szerveztek a Nemzeti Filmintézet munkatársai, és olyan hírességek is megtekintették a Nagylátószög kiállítást, mint John Travolta és Tony Gatlif. 

A tárlat megvalósítása több magyar és külföldi intézmény együttműködésével valósult meg. 

A november 14-ig látogatható Nagylátószög jövőre az online térbe költözik, és egy nyomtatott album is napvilágot lát az összegyűjtött anyagból.

Nagylátószög videóajánlók 

Básti Juli https://youtu.be/DQaeWMdsrjY 

Deák Kristóf https://youtu.be/eqgGB8yFXgI 

Kerekes Vica https://youtu.be/uErU-BaciCQ

Koltai Lajos https://youtu.be/3xMPQYYQjPE 

Köbli Norbert https://youtu.be/xD8xClTniX0

Szabó István https://youtu.be/TaR77aoKYUY 

Borítókép: Káel Csaba és John Travolta a kiállításon (Fotó: Müpa/Nagy Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.