VersIma Pilinszky János születésének 100. évfordulója tiszteletére

Négy kiemelt helyszínen – Budapesten és Kolozsváron – hangzik el rangos színészek előadásában Pilinszky János: Egyenes labirintus című verse 2021. november 28-án, vasárnap, a költő születésnapját követő napon. A Magyarországi Református Egyház részéről Balog Zoltán püspök, a zsinat lelkészi elnöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Fabiny Tamás elnök-püspök, a Magyar Unitárius Egyház (Kolozsvár) részéről Rácz Norbert Zsolt lelkész, főjegyző, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete részéről pedig Czire Szabolcs lelkész által tartott istentisztelet keretében emlékeznek a hit egyik legnagyszerűbb költőjére.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Írószövetség2021. 11. 26. 15:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából többféle megemlékezés, konferencia, ünnepség zajlik az országban. A Magyar Írószövetség is szeretné elérni, hogy minél többen halljanak az előző század egyik legkiválóbb költőjéről, megismerhessék műveit és mély hitét. Úgy gondoljuk, hogy a művekből áradó hit lehet az a kapocs, amely a kiemelkedő költőt a mához köti. A négy kiemelt helyszín mellett több gyülekezetben és egyházi iskolában is előadják Pilinszky János versét. Ennek segítségével együttesen mutatkozhat meg a költészet és a hit, és eléri azokat a közösségeket, amelyek számára mindkettő fontos lelki erőforrás. Minden helyszínt és résztvevőt kérünk, hogy amennyiben teheti, rögzítse a saját programját, s azt ossza meg saját online felületein, így még több emberhez juthat el Pilinszky üzenete.

Az írószövetség szándékai szerint a program folytatódik, hiszen a magyar költészet és irodalom kifogyhatatlan a hitről szóló művekből és alkotókból.

A VersIma programról szólva Balog Zoltán püspök elmondta, hogy azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert 

Pilinszky versei a hit sóvárgásával és boldogságával ajándékoznak meg bennünket, ezért helyük van a templomokban, az istentiszteleten is.

Fabiny Tamás elnök-püspök számára azért fontos ez a kezdeményezés, mert

Pilinszky János világhírű költőnk, akinek különleges, egyedien tömör hangvételű verseiben az emberi lélek legnehezebb gondolatai törnek a felszínre. Az egyház éppen ezekkel foglalkozik: a bűn kérdése, a lelki vívódás, útkeresés, az élet és az ember értéke, a kapcsolatok egésze és széttöredezettsége, a helyünk a világban, Isten előtt. Fontos számunkra, hogy Pilinszky verseiben az evangélium hitelesen szólal meg, nem kendőzve el a fájdalmat, gyötrődést, ámde annál inkább kifejezve az isteni szeretetre való rácsodálkozást, annak felszabadító erejét.

A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete részéről Czire Szabolcs, a budapesti unitárius egyházközség lelkésze elmondta, hogy

Pilinszky János a végső emberi kérdéseket a keresztény hit és az egyetemesség metszésében szólaltatja meg. Keresi azt a beszédmódot, amelyben a csendnél mélyebb hallgatást képesek kifejezni a szavak. Advent a befelé hallgatózás ideje, a visszaröpülés, a középpont keresése és a kivezető ösvény fürkészése. Jó ezen az úton 2021 adventjén Pilinszkyvel elindulni.

A kolozsvári Rácz Norbert Zsolt főjegyző elmondta, hogy határon túli egyházi vezetőként azért tartja támogatandónak a programot, mert

… a vers nem ismer politikai határokat. Szabadon átkel az ilyen akadályokon, és láthatatlan szálakkal fűzi össze azokat, akiket egy adott ponton elszakított egymástól a történelem. Pilinszky János költészete ugyanúgy mossa tisztára a magyarországi, erdélyi vagy a világ bármelyik pontján élő ember elméjét. Ez a határtalanság pedig közösséget teremt, aminek tere a vers, most Pilinszky költészete.

Kiemelt helyszínek és időpontok

Magyarországi Református Egyház

Hold utcai református egyházközség (Bejárat a Hold utca 18–20. szám felől)

Istentisztelet kezdete: 10 óra

A vers elhangzásának ideje: 10 óra

Istentiszteleten prédikál: Balog Zoltán püspök, a zsinat lelkészi elnöke

Színész: Bognár János

Magyarországi Evangélikus egyház

Helyszín: A budavári (Bécsi kapu téri) templomban (Budapest, Táncsics Mihály u. 28.) 

Istentisztelet kezdete: 11 óra. 

A vers elhangzásának ideje: 11 óra

Színész: Lázár Balázs

Istentiszteleten prédikál: Fabiny Tamás püspök

Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének budapesti unitárius egyházközsége

Helyszín: (1055 Budapest, Nagy Ignác utca 2–4.) 

Istentisztelet kezdete: 11 óra. 

A vers elhangzásának ideje: 11.15 óra

Színész: Turi Bálint

Istentiszteleten prédikál: Czire Szabolcs, lelkész

Magyar Unitárius Egyház – Kolozsvár (kolozsvár-belvárosi unitárius egyházközség)

Helyszín: Kolozsvár, Brassai Sámuel utca 6.

Istentisztelet kezdete: 11 óra (magyar idő szerint 10 óra) 

Színész: Laczkó Vass Róbert

Az istentiszteleten prédikál: Rácz Norbert Zsolt főjegyző

Borítókép: Pilinszky János 1969-ben (Fotó: Fortepan/Hunyady József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.