időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo
Követendő példaképek és életutak

Visegrádi portrék címmel látható kiállítás Varsóban

Magyar Nemzet
Forrás: EMMI
2021.11.18. 20:30 2021.11.18. 21:23
Visegrádi portrék címmel látható kiállítás Varsóban

A visegrádi négyek együttműködése az elmúlt harminc esztendőben kiállta az idők próbáját. Szilárd alapja lett és lehet a jövőben is egy újjászülető kontinensnek

– mondta Varsóban a Visegrádi portrék című tárlat megnyitása alkalmából Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A varsói Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban megnyílt tárlat a visegrádi együttműködés harmincéves jubileumára készült, Gaál Tibor Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portré-karikaturista műveiből.

A kiállított húsz portré húsz neves cseh, lengyel, magyar, szlovák személyiségről készült, akik az élet számos területén maradandót alkottak.

Látható többek között a cseh zeneszerzőt, Antonín Leopold Dvořákot, a szlovák meseírót, Ľudmila Podjavorinskát, a nagy lengyel filmrendezőt, Andrzej Wajdát ábrázoló portré éppúgy, mint Krúdy Gyuláé vagy Puskás Ferencé.

Antonín Leopold Dvořák                 Fotó: Gaál Tibor

A megnyitón Latorcai Csaba arról is szólt, hogy a V4-elnökséget július elseje óta ismét betöltő Magyarország és a kormánya azért dolgozik, hogy a visegrádi országok a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzanak.

Az államtitkár kifejtette, hogy sikert csak közösen érhetünk el, arra kell törekednünk, hogy jövőnket a múlt meghatározó eseményeiből tanulva és építkezve alakítsuk.

Ehhez a történelem bőségesen megajándékozott bennünket követendő példaképekkel és életutakkal

 – zárta beszédét Latorcai Csaba.

Borítókép: A Visegrádi portrék című kiállítás korábbi állomása Brüsszelben  (Fotó: Gaál Tibor)