Gazdag kinálattal indítja az új évet az Operaház

Az Opera hagyományos újévi hangversenye tegnap új helyszínen az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában hangzott el. Beethoven IX. szimfóniájának előadásában közreműködött Gál Erika, Pasztircsák Polina, Palerdi András és Pataky Dániel, vezényelt Kovács János. Alábbi összeállításunkban a Magyar Állami Operaház ez évi első két hetének gazdag kínálatát ismertetjük.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Állami Operaház2022. 01. 02. 10:00
A vágy villamosa venekei Marianna egészestés koreográfiája
Fotó: Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januári bemutató

Gaetano Donizetti vígoperája, Az ezred lánya majdnem kereken 114 év után, január 14-én  lesz újra látható az Opera produkciójában. A francia nyelvű opera prózai részei Kovács András Péter átdolgozásában hallhatók, a főszerepeket Boncsér Gergely és Szemere Zita alakítja, a további szerepeket Schöck Atala/Farkasréti Mária, Palerdi András/Bakonyi Marcell, Pataki Bence/Dobák Attila, valamint Szvétek László, Biri Gergely, Szalontay Tünde és Alberti Zsófia formálja meg. Az Erkel Színház nagyszínpadán debütáló előadás rendezője Polgár Csaba, vezényel a világ operaházainak keresett vendégkarmestere, Fabrizio Maria Carminati.

Dalest

Január 15-én az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós Termében is bemutatkozik a Ma éjjel táncolnék – Dalok a lányszobámból című előadásával a világjáró operaénekesnő, Rost Andrea az ugyancsak Kossuth-díjas Hot Jazz Banddel. A közös esten Rost Andrea fiatalsága meghatározó slágereit idézi fel Gershwintől Fényes Szabolcsig, Karády Katalintól Marylin Monroe-n át Marlene Dietrichig.

Koncertszerű opera-előadás

Az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnoka ad otthont január 8-án a 125 éve született Beethoven egyetlen operájának. A Fideliót a jubileumhoz képest némi csúszással, félszcenírozott formában tűzi műsorára az Opera. Rálik Szilvia, Cser Krisztián, Kelemen Zoltán, Sáfár Orsolya, Ninh Duc Hoang Long, Kiss-B. Atilla, Gábor Géza, Kováts Kolos és Pavel Černoch, aki Florestan szerepét a berlini Staatsoperben is énekli. Az előadás karmestere Stefan Soltész lesz.

Repertoár-előadások

A karácsonyi időszak klasszikus slágerdarabja, A diótörő néhány előadás erejéig még az új esztendőben is kitart, hogy elkápráztasson kicsiket és nagyokat. Wayne Eagling, Solymosi Tamás Csajkovszkij-remekműve nemcsak ma, hanem január 8-án is látható lesz – ez utóbbi dátumon kétszer is – az Erkel Színház nagyszínpadán. Ugyancsak ezen a helyszínen január 2-án, 7-én, 9-én és 15-én  ifj. J. Strauss klasszikus nagyoperettje, A denevér várja az érdeklődőket.

A diótörő a karácsonyi időszak klasszikus slágerdarabja           Fotó: Operaház

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós Termében látható január 7-én, 9-én (két előadás), 13-án és 15-én Venekei Marianna első egészestés koreográfiája, Dés Lászlóval közös vállalkozása, A vágy villamosa. Blanche DuBois bukásának történetét a tánc megigéző nyelvén mesélik el, a darabot hangulatilag, zeneileg és látványvilágában is a Tennessee Williams-mű eredeti korában és helyszínén, az 1940-es évek New Orleansában hagyva. A január 15-i előadás után  a Mozdonycsarnokban Színe és fonákja (versek Amerikáról) címmel társművészeti program következik. A hétrészes versest az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában (osztályfőnök: Hegedűs D. Géza), a Zeneakadémia növendékeinek közreműködésével hangzik majd el.

Kamarasorozat az Eiffel Műhelyházban

Havonta egyszer, a Kincskeresők sorozatban szombat délután zongorás keresztmetszetek szólalnak meg – a Hevesi Sándor Teremben – az operairodalom egykor népszerű, ma már ritkán játszott művei közül pályakezdő énekesek tolmácsolásában, Toronykőy Attila rendezésében, Mona Dániel narrációjával. Ebben a hónapban a műsoron Donizetti Éljen a mama! című darabja. Közreműködők: Endrész Ferenc, Farkas András, Fülep Máté, Halász Gergely e. h., Szakács Ildikó, Topolánszky Laura. Zongorán kísér: Zsubrits Katalin. A január 8-i előadás egy héten át elérhető lesz az Opera Facebook-oldalán is.

A denevér ifj. J. Strauss klasszikus nagyoperettje            Fotó: Operaház

Gyermek- és ifjúsági programok az Eiffel Műhelyházban

Január 8-án OperaOvi  lesz az Otturbay Melinda-oázisban Újvári Klára vezetésével. A zenés, játékos, színpadi gyakorlattal átszőtt 30 perces képességfejlesztő foglalkozás a tehetséges gyermekek számára az Opera Gyermekkarának előszobája is lehet. Aznap Erre varrj gombot! címmel a Márk Tivadar-jelmezcsarnokban kézműves-foglalkozás is lesz 90 percben. Háziasszony Bernáth Éva, szakmai vezető Weigand Lívia, a jelmezműhelyek vezetője. A Festéktüsszentő szintén 90 percben az Opera díszletműhelyében, az Oláh Gusztáv-festőteremben ajánl kézműves-foglalkozást a gyerekeknek. Háziasszony Zavaros Eszter, szakmai vezető Nemes Nikolette festő- és szobrászműhely-vezető, főfestő.

Másnap, vagyis január 9-én a Hevesi Sándor-háziszínpadon a KisHattyúk tava gyermekelőadás óvodásoknak és kisiskolásoknak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel, 95 percben tervezi elkápráztatni a közönséget.

Az Opera népszerű hangszerbemutató programsorozata, a Hangszervarázs az idei évadtól az Eiffel Műhelyházból jelentkezik 60 percben. Január 15-én a rézfúvósok mutatkoznak be a Hevesi Sándor-háziszínpadon. Házigazda: Nagy Mária brácsaművész.

 Borítókép: Jelenet A vágy villamosa című táncdrámából (Fotó: Operaház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.