időjárás 13°C Magdolna 2022. május 29.
logo

Megújult és gyarapodott a Magyar Képtár Marosvásárhelyen

Magyar Nemzet
2022.01.26. 19:00 2022.01.28. 10:41
Megújult és gyarapodott a Magyar Képtár Marosvásárhelyen

Újból megnyit a Magyar Képtár állandó kiállítása Marosvásárhelyen. A gyűjteményt két új szerzemény, illetve rég nem látott műalkotások is kiegészítik.

Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, a Maros Megyei Múzeum korábbi igazgatója szerint Marosvásárhelyen található a legjelentősebb magyar festészeti gyűjtemény külhonban. 

Az 1913-ban létrehozott Magyar Képtár a marosvásárhelyi Kultúrpalota felavatásakor nyitotta meg kapuit, idén január 28-tól pedig felújított helyiségben, átrendezve és kibővítve várja az érdeklődőket az állandó tárlat. 

A képtár létrehozásakor a Szépművészeti Múzeum által letétbe helyezett hatvannyolc festményen kívül az egykori polgármester, Bernády György által vásárolt tizenöt műalkotás került a gyűjteménybe. 

Körösfői-Kriesch Aladár Három gyermek és Hegedűs László Herkules válaszúton című festményeivel is kiegészül a hamarosan újranyíló tárlat, 

ugyanakkor olyan, a nyilvánosság elé régóta nem kerülő alkotások is megtekinthetőek lesznek, mint Kárpáthy Rezső Reggeli hangulat Budán, Hollósy Simon Férfiportré és Női portré, Eisenhut Ferenc Hunyadi kirohanása, Csánky Dénes Kőbányában vagy Edvi Illés Aladár Búzahordás című munkái. 

A tárlat tematikája szerint az alapján csoportosították a kiállított alkotásokat, hogy milyen művészeti irányzathoz, festőiskolához vagy művészeti központhoz tartozott alkotójuk, illetve melyek mutatnak stilisztikai vagy tematikus hasonlóságot. 

Olyan festőművészek munkái is láthatóak a tárlaton, mint Munkácsy Mihály, Paál László, Wágner Sándor, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Barabás Miklós, Demeter Róbert vagy éppen Vida Árpád.

Borítókép: Körösfői-Kriesch Aladár: Három gyermek (Forrás: Népújság.ro)