Balázs János lett a Music International Grand Prix győztese

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész lett a Music International Grand Prix győztese New Yorkban és elnyerte a közönségdíjat is.

MTI
2022. 05. 22. 22:00
BALÁZS János
Budapest, 2021. december 17. Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoramûvész a Bolyai-díj ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2021. december 17-én. Az elismerést idén Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója kapta. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többfordulós neves szakmai megmérettetésre lemezanyagokat lehetett nevezni, a döntő utolsó szakaszát pedig a művészek személyes részvételével tartották a zsűri előtt a Kaufman Music Centerben. Balázs János novemberben megjelent ImprovisArt című, az olasz Sheva kiadónál megjelent albuma az első helyen került a verseny döntősei közé, amelynek zsűrijében ismert szakemberek foglaltak helyet. A verseny döntője után a szombat esti gálakoncerten hirdettek eredményt és adták át a verseny díjait – ismertették Cziffra Fesztivál szervezői.
Balázs János a Cziffra György-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amelyet a világ több pontján koncerten is bemutatott Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából, és ugyanez az anyag jelent meg lemezen is a Sheva kiadó gondozásában. A műsor azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A lemezen Bach, Liszt művei, Cziffra György, valamint Balázs János átiratai hallhatók. Ennek a folyamatnak zenei lenyomata a 73 perces, 13 zeneszámot tartalmazó album – írták a Cziffra Fesztivál szervezői Grand Prix döntőjéről beszámoló közleményben.

Borítókép: Balázs János (Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.