időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Elbúcsúznak a legendás karnagytól

Forrás: feol.hu, szekesfehervar.hu
2022.05.07. 10:30 2022.05.07. 10:32
Elbúcsúznak a legendás karnagytól

Horányi Ottilia énektanárt, karnagyot május 11-én este hat órakor a székesfehérvári Szent Imre-plébániatemplomban (Városház tér 4.) gyászmisén búcsúztatják el. Temetése május 13-án pénteken 14 órakor lesz a szülőhelyén, Vecsésen, a város temetőjében (Ecseri utca 13.) római katolikus szertartás szerint.

Az áprilisban elhunyt Horányi Ottilia neve egybeforrt Székesfehérvár zenei és kóruséletével – emelte ki a zenetanárra, karnagyra emlékezve a Feol.hu.

Hosszú évtizedek alatt énekkaros diákok nemzedékeit nevelte, sőt szabadidejében is karnagyként, a kórusélet színesítéséért és fejlesztésért tevékenykedett.

Székesfehérvár városa a neki adományozott Fricsay Richárd zenei díjjal, Pro Civitate emlékéremmel, illetve korábban Székesfehérvárért díjjal ismerte el és mondott köszönetet szívvel-lélekkel végzett tevékenységéért. Később karnagyként az általa alapított Primavera kórussal is átvehette a város zenei díját, valamint Fejér megyei Prima-díjban is részesült.

Horányi Ottilia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott énektanári és karvezetői szakon. Tanári pályafutását a fehérvári Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte 1966-ban, majd 1973-tól a Vasvári Pál Gimnáziumban folytatta. 1996 óta a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt. Az iskola kórusaival számtalan országos és nemzetközi fesztiválról hozott díjakat, emellett

1972 óta vezette a város egyik legpatinásabb vegyeskarát, a Primavera kórust.

Székesfehérvár rangos zenei életének legendás alakja nyugállományba vonulása után is aktív tagja maradt – sajnos egyre romló egészségi állapota ellenére is – a város kóruséletének – méltatja a Székesfehérvár.hu cikke.

Fájdalmas veszteség távozása a kórustársak, barátok, egykori kollégák és tanítványok, a teljes zeneszerető közösség számára egyaránt – írják.

Horányi Ottiliát Székesfehérvár saját halottjának tekinti – derül ki a cikkből.

Gyászjelentés

Horányi Ottilia a Székesfehérvárért díj, Fricsay Richárd zenei díj, Fejér megye Prima-díj és Pro Civitate emlékérem kitüntetettje, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és Óvónőképző valamint a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott tanára, karnagya, a Primavera kórus alapító karnagya, Székesfehérvár zenei életének meghatározó alakja 2022. április 11-én, életének nyolcvanadik esztendejében elhunyt.

Búcsúztatása május 11-én szerdán este hat órakor a székesfehérvári Szent Imre-plébániatemplomban (Városház tér 4.) gyászmisén lesz.

A szentmisét Spányi Antal megyéspüspök tartja. Székesfehérvár nevében Cser-Palkovics András polgármester vesz búcsút a város saját halottjától.

Temetése május 13-án pénteken 14 órakor lesz a szülőhelyén, Vecsésen, a város temetőjében római katolikus szertartás szerint.

Emlékét szeretettel megőrizzük!

Borítókép: Székesfehérvár.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.