Trombita, ütőhangszerek és szemet gyönyörködtető homokfestés

A Samodai–Szives Duó két fiatal művésze mindent megtesz azért, hogy a kortárs zenét közelebb hozza a közönséghez. A Történet a mesén túl 3.0 című animációs koncertjük jó példa arra, hogy e missziójukat hogyan tudják megvalósítani. A friss, lendületes, magával ragadó produkciót szemlélve valami egészen különösnek, a zene és a homokfestés fúziójának lehetünk tanúi.

2022. 05. 14. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar népmesék ihlették a Történet a mesén túl sorozatot, amelyet Szives Márton és Samodai Bence visz színpadra három éve. 

Az ütőhangszeres-trombita duó repertoárjának kortárszenei darabjait egy történet fogja keretbe, miközben a zeneművek karaktereit élő festészettel jelenítik meg. 

Ennek lehettünk tanúi a minap a Hegyvidék Kulturális Szalonban, ahol a kortárs zene valóban élő filmmé, élő mesévé vált. 

– Már egyetemista koromban elkezdtem összeállítani olyan koncerteket, amelyekben más művészeti ágak is szerepet kapnak. Ugyanis Európában a kortárs zene területén elsősorban performanszokban gondolkodnak, nem pedig koncerteken

– avatott be a Történet a mesén túl sorozat hátterébe Szives Márton, hozzátéve, hogy ennek oka nem az, hogy a zene önmagában kevés, sokkal inkább arról van szó, hogy a művészek szeretnék kitágítani a produkció határait. Ezért összekapcsolják például az auditív és vizuális területet. 

Mint megtudtuk, később ezt a projektet vitte tovább Samodai Bencével. A két művész kezében a trombita és az ütőhangszerek mindig is mesehősökként éltek, most pedig 

Nagy Katalin Matild grafikusművész szemet gyönyörködtető, szimultán homokfestéssel keltette életre körülöttük a világot.

Ám ez a kapcsolat létrejött fordítva is: a zenészek sem mentesültek a folyton változó képek hatása alól, történetüket a formák, színek folyamatosan inspirálták. Így a kortárs zene a szemünk láttára vált élő filmmé. Elképesztő volt hallani és látni, ahogy a két művészeti ág egymásra hatott, összeért, szinte elmosódtak határai.

Az öt éve együtt dolgozó duó hazai és külföldi koncerteken és versenyeken tökéletesíti repertoárját, amit minél élménydúsabban igyekeznek előadni. Ehhez pedig az is szükséges, hogy időről időre új kortárs zeneművekkel nyűgözzék le a közönséget. Ezért évente nyolc-tíz darabot kifejezetten nekik írnak kortárs zeneszerzők, köztük Dubrovay László, Kőszeghy Péter, Ralf Kleinehanding és Márkos Albert. 

Utóbbi a mostani performanszuk rendezője, míg Kőszeghy Péter a zeneszerzője, akivel két évvel ezelőtt kezdték el feldolgozni a jól ismert magyar népmesét, a Fehérlófiát. – A több mint harminctételes zeneműben a karakterek, a mese pszichológiai háttértörténete jelenik meg – árulta el Szives Márton, aki arról is beszélt, hogy ez adta a mostani animációs koncert alapját, amelyhez további kortárs darabokat válogattak.

A jövőt illetően Szives Márton lapunknak elmondta, hogy 

Molnár Viktor írt nekik egy új művet, amelyben a kortárs balett, a mozgás és a színház is megjelenik a trombita-ütőhangszerek és az animáció mellett. 

A darabot már próbálják, ősztől koncertsorozaton tervezik bemutatni.

A Samodai–Szives Duó Történet a mesén túl 3.0 animációs koncertjével legközelebb szombaton 17 órakor lép fel a Művészetek Palotája üvegtermében. A különleges performanszra a belépés díjtalan.

Borítókép: Jelenet a produkcióból (Fotó: Vargha Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.