A jövőbe is mutat a Székely Fesztivál

Két év kihagyás után, a mai nappal kezdődően újra a Millenáris ad otthont a Székely Fesztiválnak, ahol három napon keresztül várják színes kulturális programokkal, kézműves termékekkel és különleges gasztronómiai kínálattal az érdeklődőket. Itt lesznek többek között a sóváradi fagylaltosok, meg lehet kóstolni a háromszéki Székely csárda főztjét, a Ménes-Hegyalja borait, csak hogy ízlelgessük a beszédes neveket. A Székely Fesztivál mindennap reggel 9-től este 9-ig várja a látogatókat, a belépés díjtalan.

Magyar Nemzet-MTI
2022. 06. 24. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők elmondták, hogy a seregszemlét az „Újra együtt!” hívószóval rendezik meg. Idén Tamási Áronról is megemlékeznek születésének 125. évfordulója alkalmából. A nagyszínpadon kétszáz fellépő ad műsort, az eseményen részt vesznek Hargita, Maros és Kovászna megye képviselői. Fellép Jobbágytelkéről a Szépszivárvány néptáncegyüttes, a székelyudvarhelyi Boróka néptáncegyüttes, a Válinka tánccsoport és a Turul táncosok, valamint a Tisztás gyerekcsoport Kézdiszentkeresztről. Idén először könnyűzenei koncertek is lesznek. 

Ma este Gyergyószékről a Teddy Queen rockegyüttes, holnap a Lazy Jam jazzegyüttes zárja az estét. A Vendégváró Székelyföld című kiállítás mindennap más megye – Hargita, Maros és Kovászna – látnivalóit, kulturális értékeit mutatja be. A gyerekeket kézműves-foglalkozások várják: lesz fafaragás, korongozás és kürtőskalács-készítés.

– Az elmúlt két év a bezártságról, a küzdelemről, a bizonytalanságról, a járványhelyzetről és a szomszédban kitört háborúról szólt – mondta a megnyitón Varga Mihály pénzügyminiszter, a rendezvény fővédnöke. 

– Az idei vásár egyfajta fellélegzés, de még inkább az összetartozás ünnepe. A Székely Fesztivál egy »barométer«, amely jelzi, mennyire élő az anyaország és Székelyföld kapcsolata

–mutatott rá.

A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben például negyvenezren látogattak el a rendezvényre. – A fesztivál nemcsak a múltra épül, hanem a jövőbe is mutat – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, kiemelve azt, hogy a rendezvény a gazdasági kapcsolatok szorosabbá fűzéséhez is hozzájárul.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a kormány egy olyan Kárpát-medencei gazdasági tér kialakítására törekszik, amely erősíti a térség termelési és piaci pozícióit, segíti az itt működő vállalkozásokat, mindezen keresztül pedig az itt élők boldogulását. 

Felidézte, hogy a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program keretében már csaknem 200 milliárd forint jutott erre a célra. – A 2017-ben elindított erdélyi gazdaságfejlesztési programban eddig több mint hatezer pályázatot támogatott a magyar költségvetés, 174 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítve – összegezte a pénzügyminiszter.

Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, volt budapesti főpolgármester elmondása szerint a fesztiválon mintegy 150 erdélyi vállalkozást ismerhetnek meg a látogatók, és fellépők gondoskodnak a kulturális élményekről. 

Tarlós István hangsúlyozta azt is, hogy a fesztiválnak köszönhetően fejlődhetnek a Székelyföld és a nemzet fővárosa közötti kapcsolatok.

Péter Ferenc, Maros megye elnöke elmondta, hogy az eseménysorozat célja: bemutatni a jellegzetes székely életmódot, ízvilágot és világlátást. Tamás Sándor, Kovászna megye elnöke szerint ezen a hétvégén Székelyföld különbözőségeit mutatják meg a székelyek Budapesten, hogy együtt lehessen megélni az összetartozást. Borboly Csaba, Hargita megye elnöke azt emelte ki, hogy a fesztivál a gazdasági kapcsolatok mellett az emberek közötti kapcsolatokat is megerősíti.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter, a rendezvény fővédnöke a 8. Székely Fesztivál megnyitóján (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.