Összefognak a palócok

A felvidéki Ipolyszécsénykén rendezik meg péntektől az idei palóc világtalálkozót. A háromnapos program célja az összetartozás erősítése, a Palócföld hagyományainak, értékeinek bemutatása és életben tartása.

Magyar Nemzet
2022. 08. 03. 16:37
null
Forrás: facebook/palocvilagtalalkozo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntektől vasárnapig csaknem 70 település mintegy ezer fellépője, kézműves-bemutatók, kézművesvásár, palóc közösségek bemutatkozása, gasztronómiai fesztivál, kiállítások, koncertek, közös festészet, irodalmárok, költők bemutatkozása várja az érdeklődőket a hetedik alkalommal megrendezett világtalálkozón.

Az eseményt a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közösen szervezi.

A Nógrád megyei Taron működő, 2009-ben alakult Tar Lőrinc Baráti Kör Egyesület célja, hogy olyan közösséget hozzon létre, amely összetartásra buzdít, és erősíti az egymás iránt érzett felelősséget. Berze Marianna az egyesület titkára a rendezvénnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a világtalálkozó elindítóiként mindig az volt a víziójuk, hogy egyszer sikerül összefogásra sarkallni ezt a minden oldalról sebekkel borított népcsoportot, és nem csupán egy-két települést, hanem az egész Palócföldet.

A palócok lakják Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét, illetve a határ szlovákiai oldalán található falvakat, ezenfelül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést is, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

Palócföld rajza Malonyai Dezső A magyar nép művészete című kötetében

A palóc világtalálkozóknak korábban a Nógrád megyei Bátonyterenye, Cserháthaláp és Bárna, valamint a Heves megyei Gyöngyös adott otthont.

A mostani rendezvényre alaposan felkészült Ipolyszécsényke. Berze Marianna szerint a maroknyi közössége, a legkisebbtől a legnagyobbig a falu megszépítésén dolgozott, idilli angol parkjukat kitisztították, az utakat rendbe hozták, medret takarítottak, forrást tisztítottak, hogy fogadni tudjanak akár több ezer embert is, akik elviszik településük hírét.

A nagykürtösi járásban levő 400 lelkes faluban emlékoszlopot is állítanak, konferenciát rendeznek a palócokról, lesz tábortűz, tüzes-ostoros bemutató, palóc lakodalmas és táncház is, szombat este pedig koncertet ad az Ismerős Arcok. Vasárnap Ipolybalogon csatlakoznak a Szent Korona ünnep programjához, ahol Erdő Péter bíboros, érsek lesz az ünnepi szentmise főcelebránsa.

Borítókép: Ünnepi forgatag a VI. Palóc Világtalálkozón, Bárnán (Fotó: Facebook/Palóc világtalálkozó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.