időjárás 11°C Ferenc 2023. október 4.
logo
A felvidéken rendezik az idei világtalálkozót

Összefognak a palócok

Magyar Nemzet
2022.08.03. 16:37 2022.08.03. 16:53
Összefognak a palócok

A felvidéki Ipolyszécsénykén rendezik meg péntektől az idei palóc világtalálkozót. A háromnapos program célja az összetartozás erősítése, a Palócföld hagyományainak, értékeinek bemutatása és életben tartása.

Péntektől vasárnapig csaknem 70 település mintegy ezer fellépője, kézműves-bemutatók, kézművesvásár, palóc közösségek bemutatkozása, gasztronómiai fesztivál, kiállítások, koncertek, közös festészet, irodalmárok, költők bemutatkozása várja az érdeklődőket a hetedik alkalommal megrendezett világtalálkozón.

Az eseményt a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közösen szervezi.

A Nógrád megyei Taron működő, 2009-ben alakult Tar Lőrinc Baráti Kör Egyesület célja, hogy olyan közösséget hozzon létre, amely összetartásra buzdít, és erősíti az egymás iránt érzett felelősséget. Berze Marianna az egyesület titkára a rendezvénnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a világtalálkozó elindítóiként mindig az volt a víziójuk, hogy egyszer sikerül összefogásra sarkallni ezt a minden oldalról sebekkel borított népcsoportot, és nem csupán egy-két települést, hanem az egész Palócföldet.

A palócok lakják Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét, illetve a határ szlovákiai oldalán található falvakat, ezenfelül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést is, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

Palócföld rajza Malonyai Dezső A magyar nép művészete című kötetében

A palóc világtalálkozóknak korábban a Nógrád megyei Bátonyterenye, Cserháthaláp és Bárna, valamint a Heves megyei Gyöngyös adott otthont.

A mostani rendezvényre alaposan felkészült Ipolyszécsényke. Berze Marianna szerint a maroknyi közössége, a legkisebbtől a legnagyobbig a falu megszépítésén dolgozott, idilli angol parkjukat kitisztították, az utakat rendbe hozták, medret takarítottak, forrást tisztítottak, hogy fogadni tudjanak akár több ezer embert is, akik elviszik településük hírét.

A nagykürtösi járásban levő 400 lelkes faluban emlékoszlopot is állítanak, konferenciát rendeznek a palócokról, lesz tábortűz, tüzes-ostoros bemutató, palóc lakodalmas és táncház is, szombat este pedig koncertet ad az Ismerős Arcok. Vasárnap Ipolybalogon csatlakoznak a Szent Korona ünnep programjához, ahol Erdő Péter bíboros, érsek lesz az ünnepi szentmise főcelebránsa.

Borítókép: Ünnepi forgatag a VI. Palóc Világtalálkozón, Bárnán (Fotó: Facebook/Palóc világtalálkozó)

Hamarosan kezdődik a jászberényi csángó fesztivál

A fellépők között erdélyi, moldvai és gyimesi csángó hagyományőrzők, felvidéki és vajdasági táncegyüttesek, Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is bemutatkoznak.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.