Hamarosan kezdődik a jászberényi csángó fesztivál

Csaknem negyven kulturális esemény, több mint nyolcszáz fellépő, valamint száznál is több népművész és kézműves részvételével zajló népművészeti vásár is várja a közönséget augusztus 9. és 14. között Jászberényben a 30. Jubileumi Csángó Fesztiválon.

Magyar Nemzet
2022. 08. 01. 14:18
null
Forrás: hungaricum.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes a járvány miatti kihagyás után rendezi meg újra a fesztivált, amely a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében. 

A rendezvény célja felhívni a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarságra, megismertetni sorsukat minél több emberrel, minél szélesebb körben– írták a szervezők, akik küldetésüknek tekintik a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrák, népművészeti értékek minél szélesebb körben történő megismertetését.
A fellépők között erdélyi, moldvai és gyimesi csángó hagyományőrzők, felvidéki és vajdasági táncegyüttesek, Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is bemutatkoznak. A rendezvényre az eddigi tapasztalatok alapján mintegy tízezer látogatót várnak.

Augusztus 9-én Mindenek szerelme címmel táncos koncertet láthat a közönség a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsorában egyedülálló módon jelenik meg a rock and roll, a népzene és a néptánc hármas egysége. 
Augusztus 10-én Kárpátok visszhangja címmel ad műsort a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. Az előadáson a Kárpát-medence néptáncos és népzenei kincseit bemutató lendületes és sokszínű folklórműsort láthat a közönség, amely során a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok mellett a legényes sem marad el.

Fotó: csangofesztival.eu


Másnap a Csík zenekar ad koncertet Ugye mi jó barátok vagyunk címmel a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. A vendégművész Presser Gábor lesz. Ugyanezen a napon éjszaka az Ötödik évszak koncertjére várják a résztvevőket a Jászság Népi Együttes székházába.
Augusztus 12-én Menyegző – Ásó, kapa, nagyharang címmel lesz látható táncszínházi előadás a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon kétszáz táncos és zenész részvételével. Ugyanezen a napon éjszaka a Góbé Zenekar koncertjét hallhatják a résztvevők a Jászág Népi Együttes székházában.
Augusztus 13-án a Magyarság hangja című ingyenes gálaműsort láthatja a közönség a Főtéri nagyszínpadon, ahol moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel. Éjszaka a Parno Graszt zenekar koncertje várja a közönséget a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon.
Vasárnap este pedig a Viszontlátásra Csángó Fesztivál című ingyenes gálaműsorral zárul a program a Főtéri nagyszínpadon. Közreműködnek az erdélyi hagyományőrző táncosok, zenészek, a Martenica Táncegyüttes, a Püspökhatvani Szlovák Táncegyüttes, az eleki hagyományőrzők, a Testvériségi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Galagonya Táncegyüttes, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes és a Zagyva Banda.

Borítókép: 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.